O pacaleala de 1 aprilie provoaca reactia dura a FMI si a bancii centrale din Sofia

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 16:42
1700 citiri
O pacaleala de 1 aprilie provoaca reactia dura a FMI si a bancii centrale din Sofia


Fondul Monetar International (FMI) si banca centrala de la Sofia au condamnat dur o pacaleala de 1 aprilie difuzata de un post de radio din Bulgaria, unde un reprezentant fictiv al FMI a propus ca statul bulgar sa adopte euro ca moneda in circulatie paralela cu leva, potrivit Novinite.com.

Postul de radio Darik a difuzat joi dimineata un interviu cu un oficial fictiv al FMI, numit Hugh Jason, reprezentant al departamentului inexistent Developing Markets din cadrul institutiei, precizeaza Mediafax.

"Consideram ca este o idee buna ca Bulgaria sa adopte euro ca moneda paralela cu leva. Nu ar fi un proces dificil, deoarece Bulgaria opereaza intr-un regim de consiliu monetar", a afirmat personajul.

Potrivit falsului reprezentant FMI, adoptarea euro ca moneda paralela ar ieftini tranzactiile comerciale si ar reduce dobanzile.

Postul de radio nu a precizat insa ca este vorba despre o pacaleala de 1 aprilie, noteaza Novinite.

FMI si banca centrala a Bulgariei au reactionat dur.

"Intr-un jurnal de stiri de astazi, o persoana denumita «Hugh Jason» a facut niste declaratii privind economia Bulgariei. Am dori sa subliniem ca aceasta persoana nu este un reprezentant al Fondului Monetar International si nu face parte din personalul FMI. Aceste declaratii sunt evident o gluma de 1 aprilie. Nu apreciem utilizarea eronata a numelui FMI", a afirmat intr-un comunicat Tonny Lybek, reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI.

Banca Nationala a Bulgariei a transmis la randul sau un comunicat prin care califica drept "inacceptabile" astfel de "glume periculoase care se joaca cu temerile oamenilor" in conditiile dure date de o criza economica fara precedent.

"Aceasta idee absurda ia in deradere numele unei institutii financiare globale extraordinar de influente, asa cum este Fondul Monetar International, a carui autoritate are un impact direct asupra pietelor financiare mondiale", se arata in comunicatul bancii centrale de la Sofia.

#farsa, # fmi, # economie, # bulgaria , #stiri FMI