O noua misiune a FMI se va intoarce in Romania la finele lunii aprilie, inceputul lui mai

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 12:04
1192 citiri
O noua misiune a FMI se va intoarce in Romania la finele lunii aprilie, inceputul lui mai

O noua misiune a FMI se va intoarce in Romania la finele lunii aprilie-inceputul lunii mai, pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania in martie, a declarat, miercuri, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, care se asteapta ca Romania sa nu mai aiba nevoie de alte transe pentru bugetul de stat. 

Franks a aratat ca misiunea ar putea evalua atunci termene pentru indeplinirea unor tinte, precum adoptarea legii responsabilitatii fiscale in luna martie, reforma fiscala in aprilie, dar si indeplinirea unor tinte trimestriale privind deficitul bugetar, relateaza Mediafax.

In ceea ce priveste rambursarea creditului acordat de FMI Romaniei, Franks nu se asteapta ca statul roman sa aiba probleme in returnarea banilor dupa finalizarea acordului.

"Romania intotdeauna ne-a platit. N-am avut pana acum probleme si nu cred ca vom avea nici acum", a mai spus Franks.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei si jumatate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

Urmatoarelor doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde euro, vor fi eliberate la mijlocul lunii februarie. 

#fmi, #franks, #jeffrey, #misiune, #romania , #stiri FMI