Noul guvern al Ungariei vrea sa creasca TVA-ul incepand din iulie

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 14:14
995 citiri
Noul guvern al Ungariei vrea sa creasca TVA-ul incepand din iulie

Noul guvern al Ungariei vrea sa creasca cu patru puncte procentuale, la 24%, taxa pe valoare adaugata (TVA), incepand cu luna iulie, si sa implementeze reduceri puternice ale ajutoarelor sociale, scrie joi cotidianul Nepszabadsag, potrivit Reuters.

Premierul ungar Gordon Bajnai, care a preluat la inceputul saptamanii functia de la Ferenc Gyurcsany, ar urma sa publice noile masuri, ce fac parte din program sau de combatere a crizei financiare, dupa prima sedinta guvernamentala, care va avea loc spre sfarsitul saptamanii, anunta un document, principala sursa a cotidianului.

Biroul premierului nu a comentat stirea. Perspectiva asupra viitorului economic al Ungariei depinde de un imprumut de 25,1 miliarde dolari acordat de Fondul Monetar International (FMI), iar Bajnai a promis ca va lua masuri urgente pentru temperarea celei mai severe crize prin care a trece Ungaria in ultimii 20 de ani.

Cotidianul, care citeaza o schita a programului, a anuntat ca planurile guvernului includ inlaturarea scutirilor pentru taxa individuala pe venit si eliminarea unei taxe suplimentare ce se refera la companii.

Separat, noul premier a acordat un interviu joi, declaraand ca Ungaria trebui sa reduca rapid cheltuielile, sa restructureze taxele si sa dezvolte forta de lucru pentru ca economia sa poata depasi criza.

Ziarul Nepszabadsag mai scrie ca masurile necesare pentru reducerea cheltuielilor includ inghetarea pentru doi ani a salariilor din sectorul public si eliminarea salariului pe a 13-a luna, pentru sectorul public.

De asemenea, guvernul va suspenda, incepand cu iunie, subventiile pentru locuinte si pentru gazele naturale distribuite gospodariilor.

Toate aceste actiuni au ca scop mentinerea unui deficit bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB) anul acesta, in linie cu conditiile impuse de FMI si Uniunea Europeana (UE), in ciuda scaderilor veniturilor bugetare din cauza incetinirii cresterii economice.

Ungaria a primit in octombrie 2008 un pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de FMI, evitand astfel un colaps financiar. 

#imprumut, # FMI, # taxe, # PIB , #stiri FMI