Noua transa FMI depinde de aplicarea masurilor de catre Guvern

Luni, 10 Mai 2010, ora 00:47
1598 citiri
Noua transa FMI depinde de aplicarea masurilor de catre Guvern

Board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie, daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax.

"Am ajuns la un acord cu domnul Vladescu (Sebastian Vladescu, ministrul de Finante, n.r.), iar datele finale le vom anunta maine (luni, n.r.)", a declarat Franks.

El a precizat ca s-a stabilit ca in principiu acordul cu Romania sa fie supus aprobarii board-ului FMI la finele lunii iunie, aratand ca data finala depinde de actiunile pe care le va lua Guvernul.

"Daca actiunile care trebuie luate sunt incheiate pana atunci, data se mentine, daca nu este amanata cateva saptamani", a spus Franks.

Guvernul si FMI au convenit asupra unei noi tinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, fata de obiectivul anterior de 5,9%, potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Noua tinta de deficit este 6,8%, a declarat duminica Vladescu, dupa o intalnire cu delegatia FMI. El a mentionat ca autoritatile romane si expertii FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica zero, dupa ce prognoza anterioara a fost redusa de la 1,3% la 0,8%.

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi ca, in urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au ales solutia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si sa scada "masiv subventiile", in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA. Seful statului a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu 15%.

O misiune FMI se afla in aceasta saptamana la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile.

In urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro. Reprezentantii FMI vor prezenta luni intr-o conferinta de presa concluziile vizitei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#fmi, #franks, #guvern, #masuri, #transa, #vladescu , #stiri FMI