Noua lege bancara din Irlanda, motiv de ingrijorare pentru BCE

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 08:59
1419 citiri
Noua lege bancara din Irlanda, motiv de ingrijorare pentru BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) este serios ingrijorata ca noile reglementari bancare din Irlanda ar putea pune in pericol independenta bancii centrale din aceasta tara si capacitatea acesteia de a efectua operatiuni cu lichiditati, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Noua lege ar putea obliga banca centrala irlandeza sa suporte pierderi generate de garantiile acceptate pentru imprumuturile acordate bancilor comerciale.

Parlamentul irlandez a aprobat saptamana trecuta o lege care confera guvernului prerogative extinse pentru restructurarea sectorului bancar, inclusiv de a impune detinatorilor de obligatiuni subordonate sa suporte eventuale pierderi.

Politicienii din opozitie au avertizat ca legea, care indeplineste angajamentul Irlandei de a reforma sistemul bancar, asumat in acordul de sprijin financiar cu UE si FMI, va transfera o putere prea mare ministrului de Finante Brian Lenihan.

Analistii anticipeaza ca autoritatile de la Dublin vor rezolva problemele cu BCE.

Legea trebuie sa fie ratificata si de presedintele irlandez, care urmeaza sa decida daca o va contesta din motive de constitutionalitate.

#lege, #bancara, #irlanda, #bce , #stiri FMI