Noile companii energetice Oltenia si Hunedoara vor fi privatizate

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 14:59
1546 citiri
Noile companii energetice Oltenia si Hunedoara vor fi privatizate

Noile companii energetice Oltenia si Hunedoara vor fi privatizate pana la finele lunii iunie 2012, operatiune care va impune si concedieri de personal la unele dintre unitatile care vor forma cele doua companii, releva ultima scrisoare de intentie incheiata de Guvern cu FMI si obtinuta de MEDIAFAX. 

Guvernul intentiona initial sa comaseze principalii producatori de energie si carbune in doua societati nationale, Electra si Hidroenergetica, insa a renuntat la acest proiect din cauza problemelor juridice si ia in calcul varianta alternativa de a crea doua companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din SNLO si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari.

Scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august, aprobata de Executiv la jumatatea lunii septembrie, prevede ca pana la sfarsitul acestui an va fi infiintata noua companie energetica prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari si ca aceasta companie va fi privatizata pana la sfarsitul lunii iunie 2012.

Privatizarea va fi efectuata prin oferta publica initiala sau cu un investitor strategic.

Procedura de privatizare va fi lansata si in cazul companiei energetice care va rezulta din fuziunea minelor viabile ale CNH cu termocentralele Paroseni si Mintia, termenul stabilit pentru finalizarea privatizarii fiind si in acest caz sfarsitul lunii iunie 2012.

Pentru derularea proceselor de privatizare, Guvernul va angaja consultanti pana la finele lunii martie 2012.

Conform documentului, restructurarea unitatilor in vederea privatizarii va impune si concedieri de personal, cel putin 900 de posturi urmand sa fie desfiintate pana la sfarsitul lunii octombrie, iar alte 200 de pozitii urmand sa fie scoase din schema de organizare a complexului energetic Turceni. In cazul CNH, activele viabile vor fi preluate de stat prin proceduri de executare silita declansate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pentru obligatii fiscale. 

Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depășind Apple
Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depășind Apple
Microsoft a reușit să detroneze Apple, devenind compania cu cea mai mare valoare de piață din lume, o realizare care nu a mai fost atinsă de Microsoft din 2021. Conform unui raport publicat...
Salariile bugetarilor declanșează prăpădul în România. Economist: „Efectul e foarte periculos”
Salariile bugetarilor declanșează prăpădul în România. Economist: „Efectul e foarte periculos”
Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevede creșteri salariale pentru anumiți bugetari ar putea fi un „pas mare și sigur” spre o criză economică, spun specialiștii consultați de...
#companii, #concedieri bugetari, #companie stat , #stiri FMI