Neimpozitarea programatorilor a favorizat cresterea economica

Vineri, 28 Mai 2010, ora 16:05
1474 citiri
Neimpozitarea programatorilor a favorizat cresterea economica

Scutirea de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din IT in 2001 a fost una dintre masurile care a generat crestere economica, ponderea in PIB a acestui sector ajungand de la 3% la 10%, potrivit asociatie patronale din acest sector. 

"In anul 2000 toata zona IT reprezenta 3% din PIB, ajungand in prezent la 10% din PIB, in timp ce agricultura, unde lucreaza o treime din populatia tarii, a adus in cel mai bun an agricol 13% din PIB, in conditiile in care primesc si subventii.

In tot sectorul IT lucreaza in prezent 90.000 de oameni", a declarat vineri Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor, la o conferinta organizata de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

El a adaugat ca masura luata in 2001 privind scutirea de impozit a generat crestere economica si este "frana" caderii economiei.

Pambuccian, membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, a aratat ca din anul aplicarii scutirii de la impozit, numarul programatorilor IT care au plecat in strainatate a scazut.

In Romania se licentiaza anual 3.000 de programatori, din care 4% pleaca in strainatate.

La randul sau, presedintele ANIS, Liviu Dragan, a afirmat ca nu exista nicio motivatie ca impozitarea sa se produca, pentru ca statul castiga mai mult prin neimpozitarea veniturilor programatorilor.

Ministerul Finantelor Publice a anuntat joi ca scutirea de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor IT va fi mentinuta, precizand ca eliminarea acestei facilitati nu este inclusa in scrisoarea de intentie catre FMI sau in memorandumul cu UE.

"Va aducem la cunostinta ca in proiectul de lege privind unificarea bazelor de impozitare, in scrisoarea de intentie care urmeaza a fi transmisa de catre autoritatile romane catre Fondul Monetar International, cat si in memorandumul de intelegere cu Uniunea Europeana nu exista nici un angajament privind eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor IT", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal continea o prevedere potrivit careia veniturile din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator vor fi impozitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#crestere, #economica, #impozit, #programatori, #venituri , #stiri FMI