Nastase: Imprumutul FMI nu e treaba lui Basescu, doar isi face campanie!

Luni, 09 Martie 2009, ora 16:20
1634 citiri
Nastase: Imprumutul FMI nu e treaba lui Basescu, doar isi face campanie!

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, luni, ca presedintele Traian Basescu nu are, teoretic, nici un rol in contractarea de catre Romania a unui imprumut de la FMI, seful statului preluand tema imprumutului extern doar pentru ca se afla in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale.

 

"Presedintele (Traian Basescu, n.r.), teoretic, nu are nici un fel de rol in aceasta chestiune dar, fiind vorba de campania pentru alegerile prezidentiale, a preluat aceasta tema. Si, de unde, la un moment dat, spunea ca Parlamentul nu trebuie sa se implice nici macar in chestiuni minore - cum ar fi aprobarea unor legi, coduri si asa mai departe - acum vine cu anumita smerenie la Parlament pentru a cere un punct de vedere", a precizat Nastase, potrivit Mediafax

Fostul premier a precizat ca o astfel de consultare a Parlamentului de catre Traian Basescu nu are nici un fel de rost, intrucat Parlamentul, in procedura de contractare a unui imprumut, intervine doar in faza finala, de ratificare.

"E o chestiune aberanta. Putea sa invite niste prieteni sa-i intrebe ce parere au, sa se consulte cu unii parlamentari. O astfel de consultare nu are nici un fel de rost, intrucat Parlamentul intervine doar pentru ratificarea unui eventual acord incheiat cu FMI", a aratat Nastase.

Intrebat daca in cadrul discutiilor de luni dimineata din sedinta conducerii coalitiei, s-a conturat o pozitie oficiala in privinta unui acord cu FMI, Nastase a precizat ca aceasta tine si de mesajul presedintelui (din Parlament, n.r.), de discutiile din coalitie si de definierea obiectivelor economice si a planului anticriza.

Nastase a mai spus ca Romania a incheiat 10 aranjamente financiare cu FMI de-a lungul anilor, dintre care doar doua au fost duse pana la capat, iar unul dintre ele, stand-by, a fost incheiat in 2001 si finalizat pana in 2004.

Aceste aranjamente financiare se realizeaza pe baza unor angajamente, proiecte sau memorandumuri de politica economica care sunt elaborare de Ministerul de Finante impreuna cu BNR, procedura fiind aceea de transmitere a unei scrisori de intentie semnate de ministrul de Finante si guvernator, urmata de un raspuns din partea FMI, a aratat Nastase.

El a aprecizat ca un astfel de acord, incheiat prin schimbul de note, este aprobat de Guvern si apoi transferat pentru ratificare la Parlament.

"Problema politica este aceea daca, la acest moment, un astfel de acord poate sa presupuna credibilitate pentru obtinerea altor imprumuturi pentru diferite tipuri de investitii. FMI este un contabil foarte dur. In momentul in care intervine, oferind si crediblitate in exterior pentru alte tipuri de imprumuturi si pentru imprumuturi cu dobanzi mai mici, el se uita cu atentie daca nu cumva veniturile anticipate nu sunt puse cam idealist in cadrul bugetului", a adaugat Nastase.

El a adaugat ca "nervozitatea" existenta in aceste zile pe marginea subiectului unui imprumut extern este de inteles, iar decizia politica va fi destul de dificil de luat.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#basescu, #consultare, #fmi, #imprumut, #nastase, #parlament, #venituri , #stiri FMI