Motiunea de cenzura poate afecta bursa si cursul?

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 12:20
1243 citiri
Motiunea de cenzura poate afecta bursa si cursul?

Instabilitatea politica din Romania si evenimentele precum depunerea unei motiuni de cenzura nu mai impresioneaza pe nimeni in mediul economic si nu mai pot influenta prea mult bursa sau cursul de schimb, sunt de parere analistii economici. 

Principala explicatie a lor este avalansa de stiri negative cu care este deja obisnuit mediul de afaceri, dar si programul asemanator al partidelor care face ca totul sa ramana la fel chiar si atunci cand un guvern cade. Astfel, eventualele semnale negative de pe piata nu pot fi decat simple fluctuatii care nu vor afecta grav economia pe care o mai avem.

Oficialii BNR avertizeaza, insa, ca piata e atenta la orice eveniment politic, iar cele mai multe tranzactii sunt facute de speculatori. Romania nu pare, insa, sa fie o tara normala si nici nu are mecanismele de piata ale unei tari avansate, dupa cum afirma recent Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Singurele care mai pot influenta negativ economia sunt masurile de politica monetara sau o politica fiscala. Daca ar anunta Guvernul ca de maine vor creste impozitele si TVA, atunci cu siguranta am vedea efectele negative, a explicat Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii.

"Economia poate fi afectata de o masura de politica monetara, de o masura de politica fiscala, dar nu de o motiune de cenzura. Nici in situatia in care cu aceasta motiune de cenzura cade Guvernul. Sigur, pot aparea fluctuatii la Bursa de Valori, dar cum Bursa nu mai reprezinta de mult ceva important in economie si nici nu finanteaza economia, nu mai conteaza.

Pot sa apara mici fluctuatii in cursul de schimb. E posibil. Dar pe ansamblu, economia nu va fi afectata de asta", a declarat Valentin Ionescu pentru Ziare.com.

In opinia lui, motiunea de cenzura este doar unul dintre nenumaratele semnale negative pe care Romania le transmite mediului economic.

"Romania da tot timpul semnale negative. E ca un pulsar care emite ceva negativ. Se schimba legislatia fiscala de cateva ori pe an, exista un grad de coruptie pe care nimeni nu il poate gestiona si toate lucrurile merg cum stim. In mod constant se dau lucruri negative in sistem si atunci nu mai conteaza ca vine cineva sa aplice o motiune de cenzura", a mai spus Ionescu.

Chiar si consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spunea in ziua in care Camera Deputatilor a votat reducerea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei ca votul ar fi afectat cursul valutar si bursele daca se intampla intr-o tara normala.

Vasilescu aprecia atunci ca pietele financiare si de capital din Romania raspund foarte putin la socurile provocate de politicieni, asa ca nu aveam de ce sa observam efecte negative puternice dupa "greseala" din Parlament.

"Romania nu are inca reglate mecanismele de piata ale tarilor avansate. Intr-o tara normala, un eveniment ca cel de azi (n.r. reducerea TVA si neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei) ar fi dus la o depreciere a cursului si mai ales a burselor", declara oficialul BNR in 20 octombrie.

Caderea Guvernului inseamna schimbarea Puterii, nu a abordarii

Iar acest lucru se intampla pentru ca un vot pentru motiunea de cenzura schimba doar Guvernul, nu si felul in care politicienii conduc Romania. Analistii atrag atentia ca atat partidele de la Putere, cat si cele din Opozitie au o abordare comuna a problemelor economice.

"Problema nu e ca se schimba un guvern, ci ca fondul ramane. Politicile publice, indiferent cine vine la putere, nu se modifica. Nu mai exista diferenta intre partide politice decat formal, dupa denumire. Economia deja a inregistrat acest lucru de vreo 6-7 ani si nu mai reactioneaza", a mai declarat pentru Ziare.com analistul Valentin Ionescu.

"Nici negativ, nici pozitiv. Pentru ca hiba nu este acolo, in locul in care discuta Puterea si Opozitia. Hiba este in abordarea comuna. Si puterea si opozitia au o abordare comuna. Ei ii pazesc pe cei care au produs criza si napustesc totul asupra salariatilor si pensionarilor intr-o forma sau alta.

Eu nu am vazut in programul PSD si cu atat mai putin la PNL vreo modificare de curs, vreo punere la plata a celor care au dat sau au luat credite fara noima. Si daca eu ii protejez pe aia care au facut, atunci cum sa ies din povestea asta", a afirmat si Ilie Serbanescu.

Peste 70% din piata e formata din speculatori care urmaresc evenimentele politice

Eugen Radulescu, director la Directia Audit Intern din cadrul BNR, ne-a explicat ca evenimentele politice sunt urmarite de jucatorii de pe piata care fac estimari cu privire la ce ar putea sa se intample in continuare. Iar vanzatorii si cumparatorii de pe piata sunt in mare masura speculatori.

"Jucatorii din piata isi fac anumite calcule in legatura cu ce cred ei ca se va intampla in economie ca urmare a unui eveniment politic sau altul. Aceste evaluari sunt transmite in modul in care participa in piata. Ca cumparatori, ca vanzatori. Evalueaza posibilitatea ca leul sa se deprecieze sau sa nu se deprecieze si in functie de aceasta evaluare", a declarat Radulescu pentru Ziare.com.

"Practic, piata inseamna ca multi vanzatori se intalnesc cu multi cumparatori din care numai foarte putini au nevoie de bani pentru tranzactii de import-export.

Cei mai multi jucatori de pe piata fac de fapt numai arbitraj. Numai operatiuni speculative. Asta e si cea mai mare parte a pietei valutare: 70-80%. Tranzactii pentru comert efectiv sunt mult mai putine. Este firesc ca cel mai tare este influentata piata. Si asa e cel mai bine, e foarte normal sa fie asa", a adaugat oficialul BNR.

De data asta, insa, piata este calma si nu are niciun impuls de a se misca pentru ca evenimentele politice pe care jucatorii le-au studiat in ultimul timp i-au facut sa creada ca motiunea nu are sanse in Parlament. Totusi, chiar daca piata pare sa se fi obisnuit cu politica romaneasca, Radulescu atrage atentia ca instabilitatea nu e buna in nicio tara.

"Niciodata instabilitatea politica nu face placere economiei. In nicio tara din lume, un moment de instabilitate nu va atrage dupa sine o apreciere a monedei.

Intotdeauna, un moment de instabilitate politica este perceput negativ de catre piata. Fie si pentru faptul ca nu intelege. Piata nu poate sa evalueze ce se va intampla dupa.

Iar cand lucrurile sunt atat de complicate cum sunt la noi, e si mai putin posibil sa iti dai seama ce se va intampla", a conchis Eugen Radulescu.

#geoana, #motiune, #cenzura, #acord, #fmi, #basescu , #stiri FMI