Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moodys: Romania s-ar putea imprumuta de urgenta la CE sau FMI pentru acoperirea deficitului

Moodys: Romania s-ar putea imprumuta de urgenta la CE sau FMI pentru acoperirea deficitului

Noul Guvern ar putea fi nevoit sa apeleze la fonduri de urgenta de la UE sau FMI pentru a finanta deficitul bugetar in crestere, iar majorarea taxelor, desi este o optiune, ar putea agrava incetinirea economiei, a declarat analistul Moodys pentru Europa de Est, Kenneth Orchard. "Deficitul bugetar a fost tot timpul un motiv principal de ingrijorare in privinta Romaniei, dar acum devine o problema acuta. Economia incetineste rapid si Guvernul a facut deja promisiuni costisitoare. Cand statul se imprumuta la dobanzi de peste 14% este clar ca nu-si permite un deficit bugetar foarte mare. Daca ne uitam la dobanzile pe care le-a platit statul in ultima vreme pentru imprumutul de pe piata locala ne dam seama cat de putina este de fapt lichiditatea disponibila pe piata", a mai spus Orchard.


Ieri, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a vandut certificate de trezorerie cu discont, scadente dupa 3 luni, cu un randament mediu de 14,23% pe an, potrivit datelor BNR.


Orchard a adaugat ca prognoza Moody's pentru deficitul bugetar al Romaniei era deja de 3,4% din produsul intern brut (PIB) pentru 2008, respectiv de 4,9% pentru 2009, insa, avand in vedere datele pe luna noiembrie, cifrele vor fi mai mari.


Surse din Ministerul de Finante au declarat, pentru NewsIn, ca deficitul bugetului consolidat a ajuns la circa 3% din produsul intern brut (PIB) la sfarsitul lui noiembrie si ar putea fi de 4% din PIB la finalul anului, in conditiile in care incasarile bugetare au fost luna trecuta cu 3,5 miliarde lei sub estimari.


Economistul de la Moody's spune ca nivelul actual al deficitului bugetar nu este, in sine, un motiv de retrogradare a Romaniei, insa agentia de rating va lua in calcul scaderea calificativelor daca Guvernul "pierde controlul asupra politicii fiscale".


Cresterea taxelor ar putea agrava incetinirea economiei


"Guvernul are de luat decizii dificile in urmatorul an, va trebui sa aiba grija la cheltuieli. Majorarea taxelor este o posibilitate, dar in plin proces de incetinire a economiei, o astfel de masura poate agrava situatia. Cred ca o optiune ar fi solicitarea de fonduri de urgenta de la Comisia Europeana si de la Fondul Monetar International. Guvernului ii va fi greu sa se finanteze fara aceste imprumuturi, care ar diminua presiunea asupra deficitului bugetar", a explicat Orchard.


El a mai spus ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) dispune de rezerve valutare suficient de mari, astfel incat nu sistemul bancar va avea nevoie de finantarea de urgenta, ci Guvernul, pentru a finanta deficitul public.


Executivul nu are bani pentru majorarile salariale promise.


"Guvernul Romaniei s-a retras din ce in ce mai mult intr-un colt in ultimii ani, iar acum nu mai are prea multe solutii. Nu are bani pentru majorarile salariale promise, iar daca decide sa le acorde, isi va da seama ca a ramas fara optiuni. Va trebui sa se uite cu multa atentie la cheltuielile bugetare", a adaugat analistul.


Moody's prognozeaza, intr-un scenariu de baza, o crestere economica negativa a Romaniei, de 0,3% pentru anul viitor, dar Orchard spune ca "situatia poate fi si mai buna, dar si mai rea", caz in care incetinirea ar putea fi mai ampla.


"Cand este in varful unui ciclu economic, iar trimestrul al treilea din acest an a reprezentat varful, este dificil sa-si imaginezi cum se poate deteriora situatia economica. Analistii si economistii au obiceiul de a face prognoze gresite, pe care apoi si le revizuiesc in jos. In cazul Romaniei, caderea poate avea loc in 6-12 luni, deci foarte rapid", a explicat analistul Moody's pentru Europa de Est.


El a dat exemplul Letoniei, unde cresterea economica a ajuns de la 10-11% in trimestrul al treilea din 2007 la contractia cu 3-4% in 12 luni.


Produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 9,1% in al treilea trimestru al acestui an, pana la 139,4 miliarde lei (38,9 miliarde euro), usor peste estimarile analistilor, avansul economic al primelor noua luni fiind de 8,9%.


Orchard spune ca, in cazul Romaniei, faptul ca nu exista un precedent ingreuneaza elaborarea unei prognoze si ca, in plus, "exista multi factori care lucreaza impotriva Romaniei in conditiile actuale, de la incetinirea exporturilor la problema lichiditatii".


El mai estimeaza ca, in 2009, deficitul de cont curent se va restrange la 8,2% din PIB, in conditiile unei incetiniri rapide a importurilor si reducerii investitiilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1301 ori