Moody's: Romania se afla intr-o recesiune profunda, din care nu va iesi pana in 2010

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 11:24
1250 citiri
Moody's: Romania se afla intr-o recesiune profunda, din care nu va iesi pana in 2010

Romania se afla intr-o recesiune profunda, din care nu va iesi pana in 2010 si, cu toate ca este improbabil ca statul sa revina la ratele ridicate de crestere economica dinainte de criza pe termen apropiat, perspectivele pe termen lung raman pozitive, arata un raport al Moody's. 

"Romania a fost prinsa de criza economica globala intr-o situatie financiara precara, guvernul fiind nevoit sa apeleze la un plan de stabilizare cu FMI si UE si martie 2009", subliniaza Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody's, intr-un raport privind economia Romaniei.

Analistul Moody's considera ca riscul politic nu este unul foarte puternic in Romania.

"Moody's nu este foarte ingrijorata in legatura cu turbulentele continue din mediul politic din Romania, dar, pe de alta parte, vede riscuri inerente de deteriorare a activitatii economice din Romania si a calitatii activelor din sistemul bancar", mai subliniaza Orchard.

Raportul publicat miercuri de agentia de rating subliniaza ca acordul cu FMI nu a putut stopa scaderea puternica a productiei sau deteriorarea indicatorilor privind datoria statului, insa a redus semnificativ nevoile de finantare externa a Romaniei si riscul unei crize a balantei de plati.

"Moody's a confirmat ratingul de tara Baa3 pentru Romania in martie 2009, cu putin inaintea anuntului privind acordul cu FMI si UE. Fondurile de la institutiile internationale au determinat stabilizarea economiei si au diminuat presiunea privind refinantarea datoriilor", se mai subliniaza in analiza agentiei de evaluare financiara.

Desi Moody's considera improbabil ca Romania sa revina, in viitorul apropiat, la nivelul cresterii economice dinainte de criza, perpectivele sunt favorabile pe termen lung.

"Principalul motiv pentru care anticipam rate mai inalte de crestere in Romania este ca statul este mult mai sarac decat alte membre UE, ceea ce inseamna ca are potential ridicat pentru recuperarea acestor decalaje. Un mediu de afaceri potrivit, apartenenta la UE si o infrastructura mai buna, cu ajutorul fondurilor UE, ar trebui sa sustina un nivel superior al investitiilor in timp, permitand o crestere graduala a veniturilor reala catre media UE", se precizeaza in raportul Moody's.

Moody's mai mentioneaza ca ratingurile Romaniei sunt sustinute de accesul la finantare din partea FMI si UE, precum si de angajamentul bancilor straine de a-si mentine expunerea si sprijinul fata de subsidiarele din tara. Totodata, factori importanti pentru calificativele Romaniei sunt apartenenta la UE si nivelul moderat al soliditatii economice si institutionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#Moody's, #economie, #Romania, #recesiune, #criza , #stiri FMI