Moody's: Masurile pentru adoptarea euro, efect pozitiv asupra ratingului Romaniei

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 19:36
1476 citiri
Moody's: Masurile pentru adoptarea euro, efect pozitiv asupra ratingului Romaniei

Momentul intrarii in zona euro nu este un factor determinant pentru rating, dar masurile care ar trebui implementate in vederea aderarii sunt pozitive din punct de vedere al profilului de credit al tarii, a declarat pentru NewsIn vicepresedintele si senior analistul din cadrul Moody's, Atsi Sheth, potrivit NewsIn.

"Exista prea multe incertitudini intre situatia actuala si cea din 2015 pentru a putea fi facuta o predictie in ceea ce priveste momentul exact al intrarii in zona euro a Romaniei.

Din punct de vedere al ratingului Romaniei, momentul intrarii in zona euro nu este in sine un factor determinant pentru rating.

Cu toate acestea, unele dintre masurile politice - vizand consolidarea fiscala, de exemplu - care ar trebui sa fie implementate in vederea pregatirii intrarii in zona euro sunt cu siguranta pozitive pentru profilul de credit al tarii", a declarat Atsi Sheth.

Analistul Moody's a apreciat ca aderarea la zona euro este un obiectiv al Guvernului de la Bucuresti si ca autoritatile romane au luat masuri pentru realizarea lui.

In ceea ce priveste problemele cu care Romania se confrunta in eforul de aderare, Atsi Sheth a mentionat necesitatea implementarii reformelor structurale.

"Exista anumite criterii tehnice care trebuie indeplinite in pregatirea pentru intrarea in zona euro.

In plus, Romania va trebui sa indure reformele structurale care vor imbunatati competitivitatea economiei.

De asemenea, sunt necesare modificari care sa asigure sustenabilitatea pozitiei fiscale a tarii.

Aceste reforme fiscale ar putea include o extindere a bazei de impozitare si cresterea eficientei in intreprinderile publice.

Ritmul si succesul acestor reforme vor determina in cele din urma nivelul de pregatire al Romaniei pentru a intra in zona euro", a declarat Atsi Sheth.

Referitor la posibilitatea ca ratingul de tara al Romaniei sa fie modificat, analistul agentiei Moody's a declarat ca acest lucru este posibil pe baza dovezilor ca masurile bugetare recente duc la o reducere semnificativa a deficitului fiscal si ca prudenta fiscala poate fi sustinuta pe termen mediu.

"Perspectiva de rating pentru Romania este stabila, incorporand imbunatatirea graduala a situatiei macroeconomice, sprijinul financiar din partea UE si FMI, aflat in curs de desfasurare, precum si provocarile politice viitoare.

Dupa cum am mentionat anterior, momentul in sine al intrarii in zona euro nu este un factor determinant pentru rating.

Dar pasii pe care Guvernul i-ar putea face pentru a pregati aderarea pot avea, in cele din urma, un efect pozitiv pentru profilul de credit al tarii.

Ratingul Romaniei va fi imbunatatit probabil pe baza dovezilor ca masurile bugetare recente duc la o reducere semnificativa a deficitului fiscal si ca prudenta fiscala poate fi sustinuta pe termen mediu", a precizat Atsi Sheth.

Analistul Moody's a avertizat insa ca o inversare a programului de consolidare fiscala, precum si o stagnare a reformelor structurale ar putea cobori ratingul Romaniei sub nivelul de acum.

"Masurile de rationalizare a costurilor asistentei medicale, de imbunatatire a performantelor intreprinderilor de stat si de sporire a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE ar fi, de asemenea, pozitive pentru rating.

Pe de alta parte, o inversare a programului de consolidare fiscala, insotita de sistarea reformelor structurale, ar agrava indicii de credit la niveluri care pot fi, in cele din urma, in contradictie cu ratingul curent al Romaniei, Baa3", a mai spus Atsi Sheth.

Moody's Investors Service este singura agentie ce acorda inca rating investitional Romaniei, cotata la 'Baa3', in timp ce ratingul acordat de Fitch si de S&P este 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk). 

#euro, # adoptarea euro, # rating romania , #stiri FMI