Moody's: Economia Romaniei va incepe sa creasca "cam" in a doua jumatate din 2010

Miercuri, 26 August 2009, ora 09:41
1318 citiri
Moody's: Economia Romaniei va incepe sa creasca "cam" in a doua jumatate din 2010

Economia Romaniei va incepe sa creasca "cam" in a doua jumatate a anului viitor, a declarat Kenneth Orchard, analist la Moody's, agentie de rating care a ridicat de la 5,7% la 8,9% estimarea privind scaderea PIB pentru 2009. 

"Ne-am revizuit recent estimarile privind contractia economiei Romaniei in acest an, pana la o scadere de 8,9%. Datele privind importul indica un declin mai degraba dramatic al cererii locale. Presupunem ca acest trend va continua in restul anului 2009 si la inceputul lui 2010. Economia ar trebui apoi sa inceapa sa creasca cam in a doua jumatate a anului 2010", a declarat pentru MEDIAFAX Orchard.

Orchard a mentionat ca economia romaneasca ar putea inregistra o performanta mai buna decat estimarile agentiei de rating, in special daca principalele economii din Europa inregistreaza o revenire "puternica" in a doua jumatate a acestui an.

"Partea locala a economiei se pare ca va continua sa inregistreze o evolutie slaba pentru cel putin cateva trimestre, intrucat se confrunta cu efectele tarzii ale anilor de boom economic. Revenirea pe plan local va depinde probabil de actiunile adoptate de guvern in urmatorii 1-2 ani, dar si de evolutia situatiei sistemului bancar european", a explicat analistul agentiei.

Economia si-a adancit scaderea in al doilea trimestru la 8,8% comparativ cu perioada similara din 2008, de la 6,2% in primele trei luni. Guvernul si FMI estimeaza pentru intreg

ul an o contractiie economica de 8-8,5%.

 

Moody's: Deficitul bugetar va fi in 2009 de 7,7% din PIB

"Moody's considera ca este probabil ca deficitul bugetar sa se situeze peste noua tinta fixata de Guvernul Romaniei cu FMI. Romania are obiceiul de a rata tintele de deficit public si pare greu de crezut ca anul acesta sa fie o exceptie", a declarat Kenneth Orchard.

Ulterior, el a precizat ca agentia estimeaza pentru acest an un deficit bugetar de 7,7% din PIB si de 5,6% in 2010.

In luna iulie, Moody's a revizuit proiectia privind deficitul bugetar din acest an, de la 5,1% din PIB la 6%.

Moody's este singura mare agentie de rating internationala care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Fitch si Standard & Poor's au retrogradat Romania in toamna anului trecut la nivelul speculativ (junk).

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#2010, #crestere, #deficit, #economie, #fmi, #rating, #romania, #tinta , #stiri FMI