Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's: Economia Romaniei va evita colapsul

Moody's: Economia Romaniei va evita colapsul

Romania va inregistra o recesiune dificila in 2009, insa economia va evita colapsul, in special ca urmare a datoriei relativ scazute a sectorului privat si a dependentei ma reduse de exporturi, arata un raport al agentiei de rating Moody's.

Pentru acest an, Moody's ia in calcul o contractie a economiei romanesti de 4% si un deficit bugetar de 5,1% din produsul intern brut (PIB), bazandu-se pe estimarile FMI.

Inflatia anuala ar urma sa se tempereze la 4,9% la finalul lui 2009, fata de 6,3% in decembrie 2008.

Agentia de rating se asteapta ca extinderea nevoii de finantare a statului sa sporeasca semnificativ datoria publica, de la 16,3% din PIB in 2008 la 22,5% in acest an.


Pentru deficitul de cont curent, Moody's estimeaza o corectie abrupta, pana la 7,1% din PIB in acest an, de la peste 12% din PIB in 2008.

In 2010, economia romaneasca ar urma sa revina pe crestere, considera Moody's, care estimeaza pentru anul viitor un avans al PIB de 0,3%, o inflatie de final de an de 3,7%, un deficit bugetar de 4% din PIB (dupa standardul european ESA 95) si un deficit de cont curent de 6,8% din PIB.

"Desi veniturile medii raman mult sub media din zona euro, PIB-ul pe locuitor a urcat semnificativ in ultimul deceniu, iar cresterea integrarii comerciale, financiare si institutionale cu Europa ar trebui sa sustina convergenta reala pe termen lung", se spune in raport.

Moody's este singura mare agentie de rating care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Fitch si Standard & Poor's (S&P) au retrogradat Romania in toamna anului trecut la un nivel speculativ (junk).Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1507 ori
Citeste mai multe despreMoody's economie colaps FMI Romania