Moody's: Deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 9,2% din PIB

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 13:13
1268 citiri
Moody's: Deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 9,2% din PIB

Agentia de evaluare financiara Moody's estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va depasi nivelul agreat cu FMI si CE in august, ajungand la 9,2% din PIB in acest an, dupa standardele europene, in conditiile in care inca nu exista planuri clare de reducere a cheltuielilor publice, informeaza NewsIn.

In plus, bugetul public se afla sub o mare presiune, deoarece "veniturile s-au prabusit ca urmare a recesiunii economice", considera analistii agentiei de rating.

Potrivit raportului anual privind Romania, publicat miercuri dimineata, agentia de rating estimeaza ca deficitul bugetar a Romaniei va ajunge in acest an la 9,2% din produsul intern brut (PIB), dupa standardul european ESA 95, peste nivelul de 7,8% din PIB (7,3%, dupa standardele romanesti) agreat de autoritatile romane cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene, la misiunea de evaluare din august.

"Guvernul a adoptat o a doua rectificare bugetara la finalul lui august (in acord cu FMI) pentru a reduce cheltuielile cu 1,1% din PIB, insa exista putine planuri specifice deja demarate in legatura cu modul de realizare a acestor reduceri", considera analistii Moody's.

Agentia de rating, singura care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii, se asteapta, de altfel, ca guvernul sa aiba mari dificultati pentru a realiza efectiv aceste reduceri de cheltuieli publice inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie.

"Dupa alegeri, totusi, guvernul ar trebui sa se simta mai putin incomodat de consideratii politice, ceea ce va permite unele reduceri ale deficitului in 2010, presupunand ca se vor imbunatati conditiile interne si globale", se arata in raportul Moody's.

Pentru 2010, analistii agentiei de rating estimeaza o restrangere a deficitului bugetar la 6,4% din PIB, tot dupa standardul european ESA 95.

In conditiile cresterii puternice a deficitului bugetar incepand cu 2008, Moody's se asteapta ca datoria publica a Romaniei sa creasca treptat in urmatorii ani, de la 14% din PIB in 2008 la 24% din PIB in 2009 si la 31% din PIB in 2010, nivel care se va situa, totusi, sub media tarilor cu acelasi rating - Baa - acordat de agentie, de 34% din PIB.

Raportul dintre datoria publica si veniturile bugetare va creste, de asemenea, de la 41% anul trecut la 76% in 2009 si la 97% in 2010, mai estimeaza Moody's.

"Puterea financiara a guvernului Romaniei este considerata medie. Romania a avut in mod traditional rate scazute ale datoriei in comparatie cu cele mai multe state din Europa, insa Moody's se asteapta ca diferenta sa se diminueze in urmatorii doi pana la trei ani", se mai arata in raport.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorie, #deficit, #pib, #publica, #romania , #stiri FMI