Moody's: Deficitul bugetar al Bulgariei va atinge 2,7% din PIB anul acesta

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 15:41
1190 citiri
Moody's: Deficitul bugetar al Bulgariei va atinge 2,7% din PIB anul acesta

Bulgaria va avea anul acesta unul dintre cele mai mici deficite bugetare din Uniunea Europeana (UE), in contextul in care masurile luate la timp tempereaza efectul crizei globale asupra veniturilor, arata un raport publicat miercuri de Moody's Investors Service, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.

Deficitul bugetar al Bulgariei va atinge 2,7% din produsul intern brut (PIB), fata de excedentul de 3% din PIB inregistrat anul trecut, arata raportul agentiei.

In primul semestru al anului, Bulgaria a avut un excedent bugetar de 0,3% din PIB.

Bulgaria ocupa o pozitie "mult mai confortabila" ,dupa sase ani consecutivi in care economia sa a inregistrat un excedent bugetar, decat alte state din UE, inclusiv Romania, care risca sa incalce regulile bugetare ale Uniunii din cauza scaderii veniturilor.

"Eforturile fiscale anterioare dau roade. Bulgaria a intrat in recesiune cu un excedent bugetar amplu, iar reducerea veniturilor guvernamentale nu a generat un deficit puternic, ca in alte parti ale lumii", a declarat Kenneth Orchard, un analist din cadrul Moody's.

Ratingul Bulgariei 'Baa3' pentru obligatiuni si perspectiva stabila sunt sprijinite de "politica fiscala ferma si datoriile slabe", mai anunta Moody's.

Moody's a mai anuntat ca raportul sau include posibilitatea ca Bulgaria sa primeasca ajutor financiar international in partea Fondului Monetar International (FMI), asemenea Ungariei, Romaniei, Ucrainei, Letoniei si altor state.

Agentia estimeaza ca economia Bulgariei va scadea "temporar" anul acesta. Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a inregistrat pentru prima data de la declansarea crizei economice mondiala o scadere a PIB-ului cu 3,5% fata de primul trimestru al anului 2008.

In trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,5%, in al treilea cu 6,8%, in al doilea cu 7,1%, iar in primul cu 7%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit, # PIB, # excedent, # FMI , #stiri FMI