Moody's ar putea modifica ratingul Romaniei daca acordul cu FMI nu se reia in T1

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 15:59
1482 citiri
Moody's ar putea modifica ratingul Romaniei daca acordul cu FMI nu se reia in T1

Agentia de evaluare Moody's ar putea lua in considerare modificarea perspectivei ratingului Romaniei de la "stabila" la "negativa" daca acordul cu FMI si Comisia Europeana nu va fi reluat pana la finele primului trimestru din 2010, a declarat pentru Mediafax, Kenneth Orchard, analist Moody's.

"Daca programul cu FMI si Uniunea Europeana nu se va relua in primul trimestru al anului viitor, iar lichiditatea Guvernului va ramane sub presiune, am putea lua in considerare modificarea perspectivei ratingului la negativa. Cu toate acestea, scenariul nostru de baza este acela ca Guvernul va reporni acordul cu FMI si UE si alocarea fondurilor se va relua in acest timp", a afirmat Orchard.

Analistul Moody's considera ca, odata finalizate alegerile prezidentiale, un nou guvern poate fi format fara prea multe probleme.

"Bineinteles ca nu se va intampla imediat pentru ca trebuie negociate posturile, dar un nou guvern este pe cale sa reia programul cu FMI. Alegerile anticipate sunt improbabile in contextul actual, dar aceasta varianta nu poate fi respinsa", a spus Orchard.

El spune ca acum Moody's isi indreapta atentia asupra programului Romaniei cu FMI si arata ca reluarea fondurilor din partea institutiei financiare si a Comisiei Europene este necesara pentru a usura presiunea care a fost in ultimul timp pe lichiditatea Guvernului.

La inceputul lunii noiembrie, FMI a amanat eliberarea celei de-a treia transe de 1,5 miliarde de euro pentru Romania pana la momentul in care situatia politica se va clarifica.

Potrivit rezultatelor rezultatelor finale provizorii anuntate de Biroul Electoral Central, Traian Basescu a obtinut la scrutinul de duminica 50,33% din voturi, iar Mircea Geoana 49,66%.

Moody's este singura mare agentie de rating internationala care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce si Fitch a retrogradat Romaniei in toamna anului trecut la nivelul speculativ.

Agentia de rating a confirmat in luna martie calificativul "Baa3" acordat Romaniei si l-a mentinut in categoria recomandata pentru investitii.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#moodys, #fmi, #rating, #economie, #ce , #stiri FMI