Moody's a sanctionat Erste Group si RZB

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 09:41
1300 citiri
Moody's a sanctionat Erste Group si RZB

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat ratingurile bancilor austriece Erste Group si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB), in contextul expunerii acestora fata de Europa emergenta, dupa o atentionare emisa in februarie, scrie Reuters.

Moody's a coborat cu doua trepte atat ratingul privind creditele pe termen lung, la A1 de la Aa2, dar si ratingul privind puterea financiara a RZB, la D+ de la C. RZB detine participatia majoritara in al doilea creditor din Europa emergenta, Raiffeisen International.

"Este posibil ca problemele continue din pietele internationale de capital sa aiba efecte adverse asupra pietelor cheie ale RZB din Europa Centrala si de Est, acestea urmand sa puna presiune asupra calitatii activelor, capitalului, veniturilor si castigurilor", arata un comunicat al Moody's.

Ambele banci austriece, care domina regiunea, se confrunta cu datorii neperfomante in crestere din cauza crizei, dar suporta si presiune din partea autoritatilor locale de reglementare si a Fondului Monetar International sa continue creditarea pentru a evita alte probleme financiare.

Atribuind un rating 'D', Moody's considera ca o banca va trebui sa ceara ajutor financiar extern. "Ratingul A1 arata opinia Moody's ca banca are o importanta majora si este foarte posibil ca aceasta sa primeasca ajutor din partea Austriei, daca se va confrunta cu probleme", arata comunicatul.

Agentia de evaluare nu a coborat ratingul Aa3 privind creditele pe termen lung ale Erste Group, insa a sanctionat ratingul privind puterea financiara, coborandu-l la C- de la C.

Erste este mai putin expusa decat Raiffeisen fata de tarile din afara Uniunii Europene, precum Ucraina sau Rusia, desi unul dintre cele mai importante active ale sale este Banca Comerciala Romana.

"Coborarea ratingului privind puterea financiara trebuie privita in contextul unui mediu operational neprevizibil si instabil, ce reprezinta un risc major pentru calitatea activelor Erste Group si care va pune presiune asupra profitului inainte de taxe si, implicit, asupra capacitatii interne de a genera capital", arata Moody's.

Agentia a subliniat ca planul celor doua banci de a primi injectii de capital de la guvernul austriac (1,75 miliarde euro - RZB si 1,9 miliarde euro - Erste) a fost inclus in rating. Moody's considera ca RZB poate absorbi deprecieri de active de 4 miliarde euro, iar Erste de 4,3 miliarde euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#active, #capital, #fmi, #rating , #stiri FMI