Ministrul Muncii: Finantele vor decide daca se va face sau nu o noua rectificare bugetara

Joi, 11 Iunie 2009, ora 14:35
1258 citiri
Ministrul Muncii: Finantele vor decide daca se va face sau nu o noua rectificare bugetara

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, joi, ca rectificarea bugetara tine de Ministerul Finantelor, iar in cazul in care proiectia initiala a bugetului se schimba, Finantele vor lua in considerare o rectificare bugetara ce trebuie armonizata cu intelegerile convenite cu FMI si UE, potrivit Newsin.

"Nu sunt in pericol, in acest moment, plata pensiilor, a alocatiilor de somaj si celelalte programe de asistenta sociala, iar daca proiectia initiala se schimba, atunci Ministerul de Finante poate lua in considerare o rectificare.

Noi avem o intelegere cu FMI si UE in care toate aceste elemente trebuie armonizate", a spus Sarbu.

Ministrul Muncii declara, miercuri, pentru NewsIn, ca deficitul bugetului de pensii ar putea ajunge la 800 milioane euro la sfarsitul anului, iar in aceasta situatie va fi nevoie de o rectificare bugetara pentru a se acorda bani in plus bugetului asigurarilor sociale.

"Daca va fi un deficit mai mare decat cel prevazut in rectificarea bugetara, in mod sigur ca vom face o noua rectificarea bugetara pentru a se acoperi cheltuielile cu pensiile. Sper ca deficitul bugetului asigurarilor sociale sa nu depaseasca 1% din PIB", preciza Sarbu.

Ministrul Muncii a tinut sa precizeze ca deocamdata nu exista probleme legate de plata pensiilor, insa a admis ca, in luna aprilie, statul a facut mari eforturi pentru plata acestora.

Astfel, deficitul bugetului de pensii ar urma sa fie de cel putin doua ori mai mare decat deficitul bugetului asigurarilor sociale programat dupa rectificarea bugetara, de 1,347 miliarde lei (313,2 milioane euro, la un curs mediu estimat la 4,30 lei/euro), echivalent cu 0,25% din PIB (estimat la 531,25 miliarde lei).

Dupa primele cinci luni din 2009, deficitul bugetului de pensii a ajuns la circa 1,247 miliarde lei, in conditiile in care incasarile din contributii au fost de 15,089 miliarde lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 16,336 miliarde, a precizat miercuri, pentru NewsIn presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Parcalabu.

Din datele trimise de CNPAS agentiei NewsIn reiese ca deficitul bugetului de pensii a explodat in luna aprilie, cand pensiile s-au majorat cu circa 3%, deficitul crescand numai in aceasta luna cu 521 milioane lei, de la 326 milioane lei in luna martie, la 848 milioane lei, in aprilie.

 

#rectificare, # pensii, # sarbu, # deficit, # buget , #stiri FMI