Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul Finantelor si echipa FMI discuta luni despre corelarea politicilor fiscale cu cele monetare

Ministrul Finantelor si echipa FMI discuta luni despre corelarea politicilor fiscale cu cele monetare

Expertii Fondului Monetar International (FMI) se vor intalni luni, 5 martie, cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu pentru a discuta aspecte legate de coordonarea politicilor fiscale cu cele ale Bancii Centrale, in vederea atingerii tintei de inflatie pe

Potrivit surselor citate, reprezentantii Fondului acorda o atentie sporita managementului
cheltuielilor bugetare, politicii salariale si intaririi capacitatii de colectare a veniturilor.

Delegatia FMI s-a intalnit, pana in prezent, cu oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei,
Ministerului Economiei si Comertului, secretari de stat din Ministerul Finantelor Publice, iar in zilele urmatoare vor avea intalniri cu reprezentanti ai sistemului bancar.
In privinta politicii fiscal-bugetare precum si asupra managementului datoriei publice, s-au purtat discutii la nivel tehnic, iar partea romana a oferit informatii cu privire la evolutiile cheltuielilor si veniturilor bugetare in 2006 si 2007.

Delegatia FMI a fost interesata de reforma sistemului de pensii, fiindu-i prezentate masurile care s-au avut in vedere si care se au in vedere in continuare pentru sustenabilitatea pilonului I al sistemului de pensii precum si perspectivele privind implementarea piloanelor II si III privind sistemul de pensii private cu componentele sale obligatorii si optionale. Totodata, au fost discutate cu ministerele de resort politica privatizarilor intreprinderilor si companiilor de stat din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Luni, specialistii institutiei financiare internationale s-au intalnit cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, cu care au discutat despre modul in care politica MEC in ceea ce priveste preturile la energie se incadreaza in politica generala a BNR de tintire a inflatiei.

Vosganian a asigurat expertii FMI ca majorarile de preturi la energie, prognozate pentru 2007, nu vor afecta politica BNR de tintire a inflatiei. Delegatia FMI a inceput miercuri, 21 februarie, la Bucuresti, consultarile anuale cu autoritatile romane pe marginea evolutiei economiei romanesti.

Reprezentantul Regional al Fondului Monetar International in Romania si Bulgaria, Juan Jose
Fernandez-Ansola a aratat, recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca majorarea preturilor produselor alimentare, a celor administrate, dar si supraincalzirea economiei ar putea influenta tinta de inflatie de 4 la suta plus/minus un punct procentual stabilita de Banca Nationala a Romaniei pentru 2007.

Potrivit oficialului citat, tinta de inflatie propusa de banca centrala este influentata si de cresterea accelerata a salariilor, in special in sectorul privat, care a depasit cu mult rata inflatiei. In 2006, rata anuala a inflatiei a fost de 4,87 la suta. Pe de alta parte, Ansola preciza ca introducerea cotei unice nu a influentat semnificativ cresterea veniturilor bugetare din 2006, cresterea economica obtinuta anul trecut fiind cea care a contribuit la majorarea veniturilor bugetare.
Potrivit estimarilor reprezentantului FMI, Romania va inregistra, in 2007, o crestere
economica de 6,5 la suta, dupa ce, rezultatele preliminare pentru 2006 indica o majorare a PIB de 7,5 la suta, iar deficitul de cont curent va urca la circa 12 la suta, dupa un nivel de aproape 10 la suta inregistrat in 2006.

Juan Jose Fernandez-Ansola a precizat si faptul ca instabilitatea politica nu trebuie sa se
mentina pe termen lung intr-o tara care doreste sa atraga investitori straini, asa cum este
Romania.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 677 ori