Ministerul Finantelor plateste dobanzi intre 2,375% si 3,375%

Marti, 29 Martie 2011, ora 11:15
1216 citiri
Ministerul Finantelor plateste dobanzi intre 2,375% si 3,375%

Ministerul Finantelor Publice plateste dobanzi care variaza intre 2,375% si 3,375% pentru primele trei transe din acordul de imprumut cu Uniunea Europeana, costurile fiind usor mai scazute in cazul finantarilor de la Banca Mondiala, de 2% pe an, si pentru transele primite de la FMI, 2,3% pe an, transmite Mediafax.

Cifrele sunt incluse in Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011 - 2013, aprobata miercuri de Guvern si obtinuta de MEDIAFAX.

In cadrul acordului de finantare externa, de circa 20 de miliarde de euro, Romania a primit pana in prezent 4,85 miliarde de euro de la Comisia Europeana.

A patra transa, in suma de 1,2 miliarde de euro, a fost virata joi.

Uniunea Europeana a emis in saptamana anterioara obligatiuni in valoare de 4,6 miliarde de euro, cu scadenta la sapte ani, pentru a finanta programul de sprijin destinat Irlandei si imprumutul acordat Romaniei.

"Incheierea pachetului de asistenta financiara multilaterala, concomitent cu trendul de revenire economica la nivel global si cu masurile bancilor centrale a contribuit la cresterea increderii investitorilor, materializata prin reducerea semnificativa a cotatiilor CDS (credit default swap - costul riscului de tara - n.r.) pentru Romania de la 610 bps la inceputul lunii februarie 2009 la circa 290 bps la sfarsitul anului 2010", se arata in document. 

Ministerul Finantelor a primit de la FMI jumatate din transa a doua in septembrie 2009 si inca jumatate din tansele trei si patru in februarie 2010.

Cumulat, suma virata Trezoreriei a fost de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Acordul cu organismele internationale se va incheia la finele acestei luni, insa programul va continua sub forma unei intelegeri de tip preventiv, in cadrul careia FMI si CE vor pune la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro, bani care vor fi accesati doar in caz de urgenta.

Romania va trage, in contextul noului aranjament, un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, care nu a mai fost acordat in programul actual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#ministerul, #finante, #dobanzi, #acord, #imprumut , #stiri FMI