MFP va participa la programul MTN si in a doua parte a anului

Marti, 10 Mai 2011, ora 14:01
1705 citiri
MFP va participa la programul MTN si in a doua parte a anului

Bogdan Dragoi, secretarul de stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), a declarat ca, pe langa emisiunea din cadrul programului MTN din prima parte a anului anuntata luni de Jeffrey Franks, MFP intentioneaza sa acceseze pietele internationale si in cea de-a doua jumatate din 2011, conform NewsIn.

"Am inceput la finalul anului 2010 un program pe termen mediu. In acest fel putem sa avem un mai bun acces pe piata externa. Vom emite in cadrul programului in prima jumatate a anului si in mod clar vom mai avea o emisiune in a doua parte a anului", a spus Bogdan Dragoi.

El a declarat ca in strategia administrarii datoriei pe termen mediu 2011-2013 se doreste mentinerea acesteia in limitele sustenabile. "Primul acord reusit cu FMI si al doilea acord ne-au dat aceasta umbrela a credibilitatii si s-a vazut aceasta in preturi care scad. La inceputul lui 2009, dobanzile pe piata erau de aproximativ 14%. Imi amintesc un an in care nu puteam imprumua bani pe mai mult de 3 luni. Anul acesta vom emite titluri cu maturitate la 10 ani. Este interesant pentru piata, potentiali beneficiari sunt fondurile de pensii, companiile de asigurari care pot atinge o mai perioada mai lunga de maturitate, chiar de 15 ani. Toate acestea arata credibilitate", a mai spus Dragoi.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara luni ca Ministerul de Finante ar putea iesi sa se impumute de pe pietele internationale prin intermediul programului MTN (Medium Term Note - n.r) in urmatoarele doua luni.

"Ministerul Finantelor a dezvoltat un program de obligatiuni pe termen mediu (MTN - n.r), cu consultanta din partea bancilor internationale. Urmeaza sa aiba o prima emisiune intr-o luna sau in jur de o luna si aceasta va acorda acces pe o baza regulata, la rate foarte competitive, la bani de pe piata eurobondurilor. Romania cred ca va fi un candidat atractiv si randamentele vor fi bune. Vedem alte tari iesind pe piata si obtinand rate bune si am toate sperantele ca Romania se va comporta bine din punctul acesta de vedere. Cu cat mai mare va fi emisiunea pe care Romania poate sa o faca pe pietele internationale, cu atat mai bune vor fi conditiile", a spus Franks.

El a precizat ca, cel mai probabil, MFP va iesi pe pietele internationale in prima jumatate a acestui an, "ceea ce inseamna in urmatoarele doua luni".

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#mfp, #ministerul finantelor, #mtn, #bogdan dragoi, #fmi, #franks , #stiri FMI