Merkel: vrem sa rezolvam problemele in viitor fara FMI

Marti, 09 Martie 2010, ora 15:35
875 citiri
Merkel: vrem sa rezolvam problemele in viitor fara FMI

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti ca sustine ideea unui fond monetar european, insa a subliniat ca pentru infiintarea acestuia sunt necesare o serie de modificari ale Tratatului de la Maastricht, relateaza EUobserver, informeaza NewsIn.

"Ridica multe intrebari, desigur, insa cred ca ideea este buna si interesanta", a declarat Merkel.

Ea a subliniat, insa, ca realizarea unor schimbari in cadrul tratatului UE nu ar trebui sa impiedice infiintarea noului fond.

"Desigur, trebuie sa ne intrebam cine va contribui in cadrul fondului sau cat de independent va fi de Comisia Europeana. Fara schimbari aduse tratatului nu putem infiinta un astfel de fond", a explicat Merkel.

Informatia ca cel mai important om politic din Germania crede ca infiintarea unui Fond Monetar European pentru ajutarea tarilor din zona euro ar avea nevoie de schimbarea tratatului nu va fi primita cu prea mare entuziasm de tarile Uniunii Europene, apreciaza EUobserver.

Ratificarea Tratatului de la Lisabona a fost un proces foarte dificil, in contextul in care Irlanda a respins initial noile reguli, iar presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, i-a infuriat pe oficialii europeni printr-o serie de cerinte de ultim moment.

Motivul pentru care este necesara schimbarea Tratatului de la Maastricht este clauza ce prevede ca un stat al zonei euro nu poate primi finantare de urgenta din partea celorlalte, a spus Merkel.

Cancelarul german a mai spus ca aceasta nevoie de modificare a tratatului nu trebuie sa descurajeze ideea unor negocieri.

"Vrem sa ne putem rezolva problemele in viitor fara ajutorul FMI", a spus ea.

Oficiali frncezi au sugerat la randul lor ca va fi necesara o modificare a tratatului, ceea ce inseamna ca infiintarea Fondului Monetar European ar putea dura mai multi ani si probabil nu va fi gata la timp pentru a ajuta Grecia sa-si rezolve probemele actuale.

Chiar daca Uniunea Europeana dispune de un mecanism pentru ajutarea tarilor cu probleme financiare din exteriorul zonei euro, de care au beneficiat Ungaria, Letonia si Romania, tarile zonei euro nu pot primi de finantare de urgenta din partea UE.

Chiar de la infiintarea zonei euro, economistii au avertizat ca uniunea monetara europeana risca sa se destrame in lipsa unei uniuni fiscale si politice. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#european, #fond, #grecia, #infiintare, #merkel , #stiri FMI