Masurile de austeritate, un pericol pentru redresarea economica

Marti, 03 August 2010, ora 14:25
1695 citiri
Masurile de austeritate, un pericol pentru redresarea economica

Austeritatea este o amenintare la adresa redresarii economice, este de parere Joseph Stiglitz, laureat al premiul Nobel pentru Economie. Declaratia vine sa explice amplele nemultumiri sociale cu privire la masurile luate de tarile care se confrunta cu grave probleme economice.

"Sectorul financiar si ideologia economiei de piata au condus lumea pana la gura prapastiei.

In realitate, 'inovarea' financiara a fost conceputa pentru a eluda standardele de contabilitate si pentru a se sustrage de la plata impozitelor pentru finantarea investitiilor publice in infrastructura si tehnologie (de exemplu, Internetul), care stau la baza cresterii reale si nu la cresterea fantoma promovata de sectorul financiar", sustine specialistul, intr-un articol publicat de Les Echos.

Sectorul financiar a avut felul sau propriu de a face fata recesiunii. Ori de cate ori o economie intra in recesiune, veniturile scad si cheltuielile (cele generate de exemplu de indemnizatiile de somaj) cresc, in timp ce deficitele se accentueaza.

In aceasta situatie, cei care lupta impotriva deficitului sustin ca statul trebuie sa acorde prioritate eliminarii deficitului, de preferinta, prin taierea cheltuielilor.

Reducerea deficitului ar trebui sa restabileasca increderea, sa readuca investitiile si, prin urmare, sa revina cresterea economica.

Desi acest rationament teoretic este logic, istoria l-a infirmat in mod repetat, dupa cum explica Stiglitz.

Cand presedintele american Herbert Hoover a incercat aceasta reteta, ea a dus la prabusirea Wall Street din 1929, in timpul Marii Depresiuni.

FMI a facut acelasi lucru in Asia, in 1997, iar incetinirea s-a transformat in recesiune, apoi in depresiune.

Rationamentul din spatele acestor episoade se bazeaza pe o analogie gresita. O gospodarie a carei datorie depaseste capacitatea de rambursare ar trebui sa reduca cheltuielile.

Dar atunci cand un stat a facut acelasi lucru, productia si veniturile s-au diminuat, somajul a crescut, iar capacitatea de rambursare a scazut. Concluzia lui Stiglitz: ceea ce este valabil pentru o familie nu este valabil si la nivel de tara.

"Fara masuri de relansare si stabilizatori automati, o recesiune este mai grava si mai lunga, iar somajul mai mare. Acest lucru nu inseamna ca trebuie ignorat nivelul datoriei, dar datoria pe termen lung este cea care conteaza.

Este o reteta kenyesiana foarte simpla: se pune capat cheltuielilor risipitoare ca cele create de razboaiele din Afganistan si Irak, dar si planurilor de salvare neconditionata a bancilor.

In al doilea rand, trebuie incurajat consumul si promovarea echitatii si eficientei prin incurajarea companiilor care investesc si reducerea taxelor pentru acestea.

De asemenea, trebuie aplicata cresterea impozitelor pe profiturile realizate din speculatii (de exemplu, imobiliare), precum si pe sursele de energie cele mai poluante, concomitent cu reducerea taxelor pentru veniturile mici", este solutia oferita de specialist.

Pietele financiare au reusit sa stabileasca un sistem care intareste functionarea lor.

Cu o piata de capital complet deschisa, o tara mica poate fi inundata de un flux de capital si va fi nevoita sa faca fata ratelor dobanzilor extrem de mari si cu o inchidere a "robinetului" financiar.

In aceasta situatie, tarile mici nu mai pot face nicio alegere, ele trebuind sa se comporte dupa cum dicteaza piata.

Aceasta situatie este confirmata de Spania. A doua zi dupa anuntarea programului de austeritate, obligatiunile sale au cazut.

Problema nu a fost cauza de o lipsa de incredere in promisiunile guvernului, ci temerea ca aceasta ar reduce cresterea economica si cresterea somajului.

Cu alte cuvinte, dupa ce au condus lumea la un pas de colaps economic, pietele financiare spun acum unor tari precum Grecia si Spania ca situatia va fi grava indiferent de situatie: si daca se vor reduce cheltuielile, si daca nu se va intampla acest lucru.

#austeritate, #economica, #masuri, #redresare , #stiri FMI