Martin Harris: Guvernul roman a luat masuri dure, dar necesare

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 16:00
1300 citiri
Martin Harris: Guvernul roman a luat masuri dure, dar necesare

Ambasadorul britanic la Bucuresti Martin Harris afirma ca Guvernul a adoptat masuri dure, dar necesare si ca masuri de austeritate sunt luate si in tara sa, exemplificand cu faptul ca el insusi nu mai primeste alocatii pentru cele trei fiice ale sale, considerandu-se ca are un venit suficient.

Intrebat ce crede despre recentele miscari sociale din Romania, Harris, aflat in vizita in redactiile MEDIAFAX si Gandul, a raspuns: "Cred ca primul lucru pe care l-as spune este ca nimeni nu poate acuza Guvernul roman ca nu a luat masuri dure. Cred ca Guvernul roman a luat masuri dure, cred ca aceste masuri au fost necesare. Noi sustinem programul FMI aici".

El a precizat ca Marea Britanie se confrunta cu o situatie similara si ca si britanii sunt furiosi din cauza masurilor dure.

"Asteptam rezultatul executiei bugetare in Marea Britanie pentru a vedea cati bani va lua ministerul meu in urmatoarea perioada. Am avut reduceri ale veniturilor peste tot in Marea Britanie. Eu am trei copii si primeam alocatii pentru fiecare din fiicele mele, pentru cresterea lor. Iar noul Guvernul britanic a spus: «Scuze! Venitul dumneavoastra este suficient de mare incat sa nu mai aveti nevoie de acest sprijin!». Multa lume a fost foarte suparata din cauza aceasta. Dar asta este conjunctura in care traim, iar aceste decizii dure trebuie luate si duse pana la capat. Insa inteleg de ce oamenii sunt furiosi si, asa cum spuneam, este multa furie si in Marea Britanie din cauza acestui proces, dar ma tem ca el este necesar", a relatat el.

Intrebat cum se vede criza economica de la Londra si cum se vede de la Bucuresti, ambasadorul a tinut sa sublinieze ideea ca Romania si Marea Britanie sunt amandoua parte din UE, iar criza a cuprins intreaga economie europeana.

"Suntem in UE impreuna, suntem parte a pietei unice, suntem parte a aceleiasi economii europene. Iar eu simt ca este o criza care a cuprins intreaga economie europeana. Si cred ca intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem cu totii este daca vom iesi din aceasta criza intr-o forma mai buna decat cea in care ne aflam la inceputul crizei. Pentru ca peste cativa ani vom concura cu China, cu India. Sunt economii emergente in Asia, iar noi trebuie sa fim pregatiti. Cred ca, daca va iesi ceva bun din aceasta criza, va fi faptul ca economiile noastre vor fi mai apte, mai capabile sa faca fata concurentei in economia globala", a spus el.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, ambasadorul a reamintit ca Marea Britanie, nefiind membra a Spatiului Schengen, nu este direct implicata in aceasta discutie.

"Dar suntem foarte interesati si sustinem ideea ca Romania sa aiba un sistem bun al controlului la frontiera. Este un lucru foarte important pentru toata Uniunea Europeana, inclusiv pentru noi. Asa ca ii dorim Romaniei tot binele in acest proces", a conchis el. 

#criza masuri austeritate romania marea britanie , #stiri FMI