Marian Sarbu: Acordul cu FMI permite indexarea pensiilor cu rata inflatiei

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 09:39
2019 citiri
Marian Sarbu: Acordul cu FMI permite indexarea pensiilor cu rata inflatiei

Fostul ministru al Muncii Marian Sarbu i-a transmis premierului ca nu poate invoca acordul cu FMI pentru inghetarea punctului de pensie, in conditiile in care premierul Emil Boc a admis ca acesta va putea fi indexat cu inflatia si a adaugat ca PSD a sperat "macar la indexarea pensiei cu inflatia", informeaza NewsIn.

"Dle prim-ministru, nu veti putea invoca in permanenta acordul cu FMI pentru inghetarea punctului de pensie. Daca vor fi resurse anul viitor, veti putea indexa punctul de pensie cu rata inflatiei. Acordul cu FMI va permite sa cresteti punctul de pensie, pentru ca n-ati putea altfel sa-l indexati. E un lucru bun ca spuneti ca aveti resurse sa indexati pensia sociala minim garantata. Reiterez ca nu trebuie sa folosim texte cu care am fost de acord toti pentru a invoca decizii politice reprosabile", i-a spus social-democratul Marian Sirbu premierului Emil Boc.

Fostul ministru a admis ca, "poate 45% punct de pensie in acest moment este nesustenabil financiar, dar PSD a sperat ca macar indexarea cu rata inflatiei sa fie un compromis rezonabil".

Sarbu a subliniat ca, pentru PSD, proiectul legii bugetului de stat "nu este un proiect de votat, datorita politicii reticente in legatura cu punctul de pensie, dar si pentru ca Guvernul ezita sa continue, in 2010, aplicarea ordonantei privind neimpozitarea veniturilor din somajul tehnic".

"Prin acest act normativ, in 2009 s-au salvat 112.000 locuri de munca. Incercati s-o adoptati cat mai repede, o vom sustine", a anuntat Sarbu.

El i-a mai sfatuit pe guvernanti sa incerce, in a doua parte a anului, sa egalizeze salariul minim in sistemul de stat cu cel din sistemul privat.

"Continuati sa mergeti pe ideea a doua salarii minime pe economie, in sistemul de stat si privat. Se va accentua munca la negru", a avertizat Sarbu.

Social-democratul le-a atras atentia si colegilor de la PNL "sa nu mai mustruluiasca PSD de fiecare data in legatura cu punctul de pensie de 45%", pentru ca aceasta este o licenta ce apartine 100% PSD, insa le-a amintit ca, chiar in anii in care au existat mai multe resurse, a existat o etapizare a cresterii punctului de pensie, tot datorita lipsei de resurse".

La randul sau, deputatul PNL Ludovic Orban a ironizat interventia premierului, care facea apel la parlamentari sa voteze bugetul realist al asigurarilor sociale, sustinand ca inghetarea pensiilor nu reprezinta "realism, ci o dovada de cinism".

"Daca considerati realista deteriorare grava a vietii de zi cu zi a varstnicilor, inseamna ca sunteti cinici, ca nu aveti urma de sensibilitate (...).Spuneti ca realist este sa inghetam pensiile cand toate preturile o iau razna. Daca asta e realism, sa acceptam cinic ca viata de zi cu zi a parintilor si a bunicilor nostri sa se transforme intr-un cosmar, nu putem sa fim de acord cu aceasta pozitie", a spus liberalul, amintind ca PNL nu a fost de acord nici cu acordul Romaniei cu FMI.

El a sustinut ca exista resurse si capacitate pentru mentinerea punctului de pensie la 45% si a sustinut ca "nu va fi niciun dezechibilru economic, cum n-a fost nici in 2008.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, # fmi, # rata inflatie, # salarii pensii, # sarbu , #stiri FMI