Marek Belka, aprobat in functia de guvernator al bancii centrale a Poloniei

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 09:34
1070 citiri
Marek Belka, aprobat in functia de guvernator al bancii centrale a Poloniei

Camera inferioara a Parlamentului polonez l-a numit joi pe fostul premier si director al Fondului Monetar International pentru Europa, Marek Belka, la conducerea bancii centrale a Poloniei (NBP), relateaza AFP, transmite Mediafax.

Candidatura propusa de presedintele interimar, Bronislaw Komorowski, a fost aprobata cu 253 de voturi pentru si 184 impotriva.

Belka, in varsta de 58 de ani, ii succeda lui Slawomir Skrzypek, care a murit in urma prabusirii avionului presedintelui Lech Kaczynski la 10 aprilie in apropierea localitatii Smolensk, in vestul Rusiei.

El detinea functia de director al Fondului Monetar International pentru Europa pana cand Bronislaw Komorowski l-a propus pentru postul de guvernator al bancii centrale a Poloniei.

Acest profesor de economie a condus in perioada mai 2004 - octombrie 2005 un Guvern de stanga, inaintea preluarii functiei de secretar executiv al Comisiei economice a ONU pentru Europa.

El a ocupat de doua ori postul de ministru de Finante.

In 2003, Belka s-a ocupat de probleme economice in cadrul coalitiei internationale conduse de Statele Unite in Irak.

Belka a candidat de asemenea in 2005 la functia de secretar general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, dar a fost invins de fostul ministru mexican de Finante si Afaceri Externe, Angel Gurria. In 2007, a candidat pentru postul de director general al FMI.

#banca, #belka, #functie, #guvernator, #polonia , #stiri FMI