Marea Britanie cere UE un ajutor mai mare pentru fostele tari comuniste

Marti, 10 Martie 2009, ora 15:01
1301 citiri
Marea Britanie cere UE un ajutor mai mare pentru fostele tari comuniste

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a facut marti apel la Uniunea Europeana (UE) sa demareze un program de sustinere pentru tarile ce se confrunta cu probleme de finantare, considerand ca UE trebuie sa faca mai mult pentru ajutarea fostelor state comuniste, relateaza Bloomberg.

Darling vrea directionarea mai multor resurse catre facilitatea de ajutor pentru balanta de plati a UE si catre alti creditori, precum Fondul Monetar International (FMI), care sa ofere un ajutor mai mare tarilor din Europa de Est.

Acesta a mai facut apel la bancile centrale sa actioneze mai mult pentru sustinerea nevoilor de finantare ale tarilor din regiune.

"Prioritatea noastra trebuie sa fie protejarea acelor tari care sunt cele mai expuse la socurile crizei financiare mondiale, incepand cu cele din Europa", a scris Darling intr-o scrisoare publicata de cotidianul Guardian.

Liderii europeni au respins saptamana trecuta cerera de acordare a unui pachet special de ajutor pentru Europa de Est, precum si cererea Ungariei, de acordare de imprumuturi in valoare de 180 miliarde euro pentru fostele tari comuniste.

Romania a admis luni ca are nevoie de finantare externa pentru a acoperi deficitul de cont curent, in timp ce Letonia risca sa intre in faliment in trei luni, daca urmatoarea transa a imprumutului de a FMI va fi amanata.

"Pentru tarile ce se confrunta cu cele mai mari riscuri, trebuie sa majoram finantarea prin intermediul FMI si al bancilor multilaterale, prin linii swap intre bancile centrale si prin extinderea facilitatilor de finantare la nivelul UE", a spus Darling.

Economiile din Europa de Est incetinesc sau se comprima, dupa ani de crestere puternica, in contextul in care reducerea activitatii economice din Europa de Vest, principalul partener comercial al regiunii, reduce investitii straine.

Preturile imobiliare au scazut puternic, inchiderile de fabrici maresc somajul, iar creditarea a inghetat, caracterizeaza Bloomberg situatia regiunii.

#creditare, #criza, #darling, #europeni, #fmi, #letonia, #lideri, #somaj , #stiri FMI