Lybek: FMI ramane ferm pentru tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 12:34
937 citiri
Lybek: FMI ramane ferm pentru tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB

Fondul Monetar International (FMI) va ramane ferm in privinta deficitului bugetar din 2010, de 5,9% din PIB, tinta "destul de mare", chiar daca Romania nu va reusi sa iasa din criza politica, a declarat marti reprezentantul FMI in Romania, Tony Lybek, potrivit NewsIn.

"In cazul in care cadrul macroeconomic se schimba putem modifica tinta, asa cum am facut si in cazul cu tinta din martie anul acesta. Am agreat deja o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB (pentru 2010, n.r.) si suntem destul de fermi", a spus Lybek.

El a mentionat ca tinta de deficit public deja agreata cu autoritatile romane pentru anul viitor este "destul de ridicata", iar FMI a fost flexibil in discutiile cu Romania.

Cu toate acestea, incadrarea in tinta de 5,9% din PIB nu este suficienta, in opinia reprezentantului FMI, care a explicat ca este urmarita si structura cheltuielilor.

Lybek nu a dorit, insa, sa faca alte comentarii in privinta modalitatilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

"Nu vrem sa exacerbam criza din Romania si vrem sa fim siguri ca va ajunge sub 3% (din PIB) intr-un mod sustenabil", a mai spus reprezentantul FMI.

De asemenea, el a adagat ca FMI "spera ca deficitul bugetar din 2009" sa se incadreze in tinta de 7,3% din PIB, in conditiile in care ultima estimare a Fondului, anuntata la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, este de 7,8% din PIB.

"Cifrele arata putin mai bine acum. Au fost unele imbunatatiri si speram ca tinta va fi atinsa", a mai spus Lybek.

Dupa primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la 6% din PIB, potrivit primelor evaluari facute publice de ministrul finantelor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, # tinta, # deficit, # cheltuieli, # criza , #stiri FMI