Lybek (FMI): Daca nu respectati programul prin decizii interne, FMI nu elibereaza urmatoarea transa

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 15:19
1217 citiri
Lybek (FMI): Daca nu respectati programul prin decizii interne, FMI nu elibereaza urmatoarea transa

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat vineri ca in cazul in care Executivul nu va respecta tinta de deficit bugetar fixata in cadrul acordului de finantare cu FMI si CE "din cauza unor decizii interne", FMI nu va elibera urmatoarea transa, relateaza NewsIn.

"Daca dintr-un motiv sau altul se intampla ceva si nu va mai respectati programul si este din cauza unor decizii interne, (...) atunci acea evaluare nu va fi finalizata si asta inseamna ca acea transa nu va fi eliberata", a spus Lybek, care a adaugat ca "FMI ajuta o tara sa se ajute singura".

El a mentionat ca, din datele preliminare, reiese ca Guvernul si-a respectat tinta de deficit bugetar fixata pentru jumatatea anului, insa mai are destule de facut, inclusiv in ce priveste eficientizarea colectarii impozitelor si taxelor si a prioritizarii cheltuielilor bugetare, in contextul in care veniturile nu sunt la nivelul estimat initial.

"Pe baza informatiilor preliminare pe care le avem pentru finalul lui iunie, se pare ca tinta a fost respectata, dar (guvernul) a fost foarte aproape de ea.

Trebuie sa vedem cifrele finale in privinta datoriilor pentru a ne asigura ca totul este in regula", a mai spus oficialul FMI.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International (FMI) incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei.

Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

In 1 iulie, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca, potrivit primelor evaluari, deficitul bugetar a ajuns dupa primele sase luni din acest an la 2,7% din PIB, usor sub tinta trimestriala convenita cu FMI.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata in 6 mai, iar acordarea urmatoarei transe depinde de misiunea de evaluare a FMI, care va incepe la sfarsitul lui iulie.

Misiunea FMI va examina datele de la jumatatea acestui an, iar in functie de concluziile evaluarii va fi deblocata sau nu a doua transa din imprumutul de la Fond, de circa 1,9 miliarde euro.

In cazul unui rezultat pozitiv, a doua transa a imprumutului ar urma sa fie virata Romaniei in jurul datei de 15 septembrie. 

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#FMI, # deficit, # imprumut, # impozite, # taxe , #stiri FMI