Liviu Voinea : Imprumutul FMI, inevitabil

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 10:46
1750 citiri
Liviu Voinea : Imprumutul FMI, inevitabil

Romania are nevoie in acest an de 10 miliarde de euro, bani pentru finantarea masurilor pentru iesirea din criza. Potrivit lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), institutiile europene nu au bani suficienti pentru a imprumuta tara noastra cu aceasta suma.

“Fondul de urgenta constituit la nivelul Uniunii Europene, de 24 de miliarde de euro a fost cheltuit pe jumatate pentru Ungaria si Letonia iar Portugalia, Grecia, Iralnda si Spania sunt deja in proceduri mai avansate decat Romania pentru a obtine un imprumut “, a declarat pentru Evz. reprezentantul GEA.

In aceste conditii, Voinea sustine ca Romania nu are alta alternativa pentru imprumut decat Fondul Monetar International (FMI).


Prognoza: 90% de la FMI, 10% din surse europene

Potrivit directorului GEA, finantarea imprumutului pe care il va contracta Romania va proveni in proportie de 90% de la FMI si doar 10% din surse europene.

Cum un imprumut de la FMI este inevitabil, Voinea spune ca este de preferat ca Romania sa vina cu un program de imprumut pe care sa il propuna Fondului si nu FMI sa impuna tarii noastre astfel de plan.

Conditii FMI


Printre conditiile impuse de FMI se numara ajustarea graduala a deficitului bugetar si conditii restrictive privind cheltuielile publice, masuri care intra deja in politica actualului guvern.

In cazul in care Romania va obtine imprumutul de la FMI, va plati o dobanda calculata in functie de ratingul de tara.
BNR nu va tipari bani fara acoperire
In opinia lui Voinea, o alta posibilitatea pentru finantare ar fi „tiparirea” de bani de catre BNR

Masa monetara a Romaniei este estimata la 40 de miliarde de euro,  iar nevoia de finantare este de inca 10 miliarde de euro.

Consilierul BNR, Adrian Vasilescu, exclude insa posibilitatea unei astfel de masuri.

“Nu se va apela la tiparirea de bani. BNR a facut cea mai buna politica in materie de emisiune monetara. Pentru ca nu am avut consiliu monetar, am putut sa practicam un curs liber iar de 14 ani, emisiunea monetara este legata doar de intrarile de valuta “, a declarat pentru Evz. consilierul BNR.

Potrivit acestuia, emisiunea de bani fizici facuta de BNR are acoperire totala in rezerva de aur in timp ce banii de cont au acoperire in intrarile de valuta.

Numerar de 2 miliarde de euro

Vasilescu spune ca in acest moment, rezerva de aur, respectiv numerarul din circulatie, se rdica la peste 2 miliarde de euro.

Reprezentantul BNR spune ca singura solutie pentru acoperirea nevoii de bani a statului este reducerea cheltuielilor.

“De 14 ani BNR nu a abdicat de la politica sa, de a face emisiune monetara fara acoperire. Bulgarii au chiar o lege care nu le permite sa emita leva decat in contrapartida cu euro“, a precizat Adrian Vasilescu.

Delegatie FMI la Cotroceni


Presedintele Traian Basescu va primi azi la Cotroceni, delegatia FMI, condusa de Jeffrey Franks, noul sef de misiune pentru Romania.

Ieri seara, premierul Boc a avut o discutie cu membrii delegatiei Fondului privind situatia macroeconomica a Romaniei si politicile bugetar-fiscale ale Guvernului pentru acest an.

Presedintele Traian Basescu declara la sfarsitul lunii ianuarie ca nu este parizanul unui imprumut de la FMI, ci din bani europeni si a anuntat Comisia Europeana ca Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6-7 miliarde de euro, sub supravegherea Fondului.

Apple ar putea lansa un iPhone pliabil în următorii ani
Apple ar putea lansa un iPhone pliabil în următorii ani
Conform unui raport recent, Apple se pregătește să lanseze un iPhone pliabil în următorii ani, încercând să recupereze terenul pierdut în fața rivalilor săi de pe piața...
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
OpenAI a anunțat recent lansarea GPT-4o mini, un nou model de inteligență artificială compact, dar foarte puternic. Scopul principal al acestui model este să facă motorul GPT-4 mai accesibil...
#FMI, # imprumut, # criza , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Dacia vrea să se bată de la egal la egal cu marii producători pe un nou segment de piață. Ce preț ar putea avea „Baby Duster” FOTO
  6. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  7. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  8. Euforie pe piața crypto: ce urmează să se întâmple cu Bitcoin. Prețul a crescut deja de 4 ori, într-un an și jumătate
  9. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  10. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice