Liviu Voinea : Imprumutul FMI, inevitabil

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 10:46
1750 citiri
Liviu Voinea : Imprumutul FMI, inevitabil

Romania are nevoie in acest an de 10 miliarde de euro, bani pentru finantarea masurilor pentru iesirea din criza. Potrivit lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), institutiile europene nu au bani suficienti pentru a imprumuta tara noastra cu aceasta suma.

“Fondul de urgenta constituit la nivelul Uniunii Europene, de 24 de miliarde de euro a fost cheltuit pe jumatate pentru Ungaria si Letonia iar Portugalia, Grecia, Iralnda si Spania sunt deja in proceduri mai avansate decat Romania pentru a obtine un imprumut “, a declarat pentru Evz. reprezentantul GEA.

In aceste conditii, Voinea sustine ca Romania nu are alta alternativa pentru imprumut decat Fondul Monetar International (FMI).


Prognoza: 90% de la FMI, 10% din surse europene

Potrivit directorului GEA, finantarea imprumutului pe care il va contracta Romania va proveni in proportie de 90% de la FMI si doar 10% din surse europene.

Cum un imprumut de la FMI este inevitabil, Voinea spune ca este de preferat ca Romania sa vina cu un program de imprumut pe care sa il propuna Fondului si nu FMI sa impuna tarii noastre astfel de plan.

Conditii FMI


Printre conditiile impuse de FMI se numara ajustarea graduala a deficitului bugetar si conditii restrictive privind cheltuielile publice, masuri care intra deja in politica actualului guvern.

In cazul in care Romania va obtine imprumutul de la FMI, va plati o dobanda calculata in functie de ratingul de tara.
BNR nu va tipari bani fara acoperire
In opinia lui Voinea, o alta posibilitatea pentru finantare ar fi „tiparirea” de bani de catre BNR

Masa monetara a Romaniei este estimata la 40 de miliarde de euro,  iar nevoia de finantare este de inca 10 miliarde de euro.

Consilierul BNR, Adrian Vasilescu, exclude insa posibilitatea unei astfel de masuri.

“Nu se va apela la tiparirea de bani. BNR a facut cea mai buna politica in materie de emisiune monetara. Pentru ca nu am avut consiliu monetar, am putut sa practicam un curs liber iar de 14 ani, emisiunea monetara este legata doar de intrarile de valuta “, a declarat pentru Evz. consilierul BNR.

Potrivit acestuia, emisiunea de bani fizici facuta de BNR are acoperire totala in rezerva de aur in timp ce banii de cont au acoperire in intrarile de valuta.

Numerar de 2 miliarde de euro

Vasilescu spune ca in acest moment, rezerva de aur, respectiv numerarul din circulatie, se rdica la peste 2 miliarde de euro.

Reprezentantul BNR spune ca singura solutie pentru acoperirea nevoii de bani a statului este reducerea cheltuielilor.

“De 14 ani BNR nu a abdicat de la politica sa, de a face emisiune monetara fara acoperire. Bulgarii au chiar o lege care nu le permite sa emita leva decat in contrapartida cu euro“, a precizat Adrian Vasilescu.

Delegatie FMI la Cotroceni


Presedintele Traian Basescu va primi azi la Cotroceni, delegatia FMI, condusa de Jeffrey Franks, noul sef de misiune pentru Romania.

Ieri seara, premierul Boc a avut o discutie cu membrii delegatiei Fondului privind situatia macroeconomica a Romaniei si politicile bugetar-fiscale ale Guvernului pentru acest an.

Presedintele Traian Basescu declara la sfarsitul lunii ianuarie ca nu este parizanul unui imprumut de la FMI, ci din bani europeni si a anuntat Comisia Europeana ca Romania intentioneaza sa contracteze un imprumut de 6-7 miliarde de euro, sub supravegherea Fondului.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#FMI, # imprumut, # criza , #stiri FMI