Lituania se pregateste sa adopte euro

Vineri, 09 Mai 2014, ora 09:44
1482 citiri
Lituania se pregateste sa adopte euro

Economia lituaniana este bine pregatita pentru adoptarea euro, a declarat boardul Fondului Monetar International (FMI) intr-un comunicat publicat joi, informeaza agentia Xinhua.

"Aplicarea politicilor prudente a condus la o crestere robusta echilibrata, inflatie in scadere si consolidarea finantelor publice, plasand astfel Lituania pe drumul cel bun pentru adoptarea monedei euro in ianuarie 2015", a notat Consiliul de Administratie al FMI citat in comunicat.

Introducerea euro va consolida stabilitatea financiara a Lituaniei, va reduce riscul si promova in continuare integrarea europeana, considera Fondul. Intre timp, Lituania indeplineste confortabil toate criteriile oficiale euro. UE va lua o decizie finala asupra aderarii tarii la zona euro in iulie.

O crestere sanatoasa si echilibrata poate fi observata in economia lituaniana, dar tara baltica este inca in urma asociatilor ei din Europa de Vest in ceea ce priveste veniturile pe cap de locuitor, a remarcat FMI.

Potrivit comunicatului, PIB-ul real al Lituaniei ar trebui sa depaseasca varful nivelului de pre-criza din 2008 pentru prima data in acest an. Fondul se asteapta ca economia tarii sa creasca la 3,3% in 2014.

Implementarea de reforme structurale suplimentare care sa conduca la imbunatatirea competitivitatii si combaterea somajului structural incomod de ridicat al tarii sunt printre altele recomandarile facute de FMI Lituaniei.

Intr-o evaluare separata a tuturor celor trei tari baltice anuntata de asemenea joi, FMI a laudat redresarea economica puternica a regiunii dupa crizele financiare mondiale din 2008-2009, dar de asemenea a avertizat in legatura cu piata de credit anemica ce ar putea afecta investitiile si cresterea economica, adauga Xinhua.

#economie Lituania, #adoptare euro lituania, #PIB Lituania , #stiri FMI