Liderii BRIC vor analiza rolul statelor emergente pentru stabilizarea economiei mondiale

Luni, 15 Iunie 2009, ora 17:04
1739 citiri
Liderii BRIC vor analiza rolul statelor emergente pentru stabilizarea economiei mondiale

Liderii din Brazilia, Rusia, India si China (BRIC) se vor intruni marti la Ekaterinburg, Rusia, pentru a discuta asupra cresterii rolului pe care statele emergente il joaca in stabilizarea economiei mondiale, scrie cotidianul britanic The Telegraph pe pagina de internet, potrivit Newsin.

Ministrii de finante ai tarilor membre grupului informal G8, al celor mai industrializate state, au salutat "stabilizarea" economiei mondiale, cerand insa "prudenta" in fata riscurilor inca prezente.

Summitul din Rusia le va oferi, cel mai probabil, acestor state ocazia sa isi argumenteze nevoia de a avea un rol mai important pe piata mondiala.

Impreuna, BRIC reprezinta aproximativ 15% din economia globala de 60.700 miliarde dolari, iar produsul intern (PIB) al Chinei chiar a crescut in ciuda recesiunii care a afectat statele din Occident.

"In timp ce este posibil ca in timpul intrunirii sa nu existe cereri explicite de renuntare la dolari in favoarea celorlalte valute, discutiile privind finantarea comertului in monede interne si cumpararea de obligatiuni emise de Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi abordate de catre piete", au anuntat analistii din cadrul Barclays Capital.

Jucatorii de pe piata nu se asteapta ca primul summit oficial al statelor BRIC sa genereze masuri concrete de temperare a recesiunii, dar ar putea pune bazele unor intruniri regulate si a unei cooperari mai stranse pe viitor, intre cele patru state.

In cadrul summitului ar urma, cel mai probabil, sa se discute si introducerea unei noi monede de rezerva care ar reduce dependenta de dolarul american.

"Vestea buna e ca statele bogate au fost cuprinse de criza, iar cele emergente vor avea o contributie majora la salvarea economiei si, prin urmare, salvarea statelor puternice", a declarat presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Analistii estimeaza ca in urmatorii 20 de ani, cele patru state impreuna ar putea fi o putere mai mare decat G7, grupul celor mai mari sapte state industrializate, iar economia Chinei ar putea depasi pe cea a Statelor Unite.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană! Mai mult decât...
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Noul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Alin Burcea, vrea sa transforme atragerea turistilor straini (n. red. incoming) in prioritate nationala Oficialul ANAT considera...
#bric, #comert, #dolar, #economie, #finantare, #fmi , #stiri FMI