Leul se va aprecia pana la 3,95 lei/euro, in decembrie

Marti, 12 Mai 2009, ora 15:57
2090 citiri
Leul se va aprecia pana la 3,95 lei/euro, in decembrie

Analistii grupului financiar Citi estimeaza ca leul se va aprecia treptat in 2009 si va fi cotat cu 3,95 lei/euro la sfarsitul anului, in conditiile in care cadrul macroeconomic s-a imbunatatit, ca urmare a sprijinului financiar de la FMI si UE si a ajustarii peste asteptari a deficitului extern, precizeaza NewsIn.

"Parerea noastra este ca FMI este confortabil cu implicarea activa a BNR pe piata valutara, pentru a limita volatilitatea excesiva.

Aceasta, impreuna cu prezenta unui cadru macroeconomic mai credibil sustinut de pachetul financiar considerabil de la FMI/UE, ar trebui sa sprijine leul, daca nu apare o deteriorare semnificativa a apetitului global pentru risc", se spune in raport.

De asemenea, ajustarea puternica a deficitului extern care are loc in prezent este o alta tendinta importanta ce sprijina leul, considera analistii Citi.

Factorii mentionati indica perspective favorabile pentru leu pe termen scurt, estimeaza analistii grupului financiar, care iau in calcul, totusi, unii factori de risc ce necesita monitorizare.

"De exemplu, in cazul unei aprecieri rapide a leului, BNR ar putea opta pentru a interveni prin vanzare de lei", se arata in raportul Citi.

Analistii Citi subliniaza ca eventuale devieri substantiale de la tintele fiscale din programul economic si "zgomotul politic" inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie ar putea submina increderea investitorilor si, astfel, afecta moneda romaneasca.

"Legat de ultimul factor de risc, credem ca este putin probabil ca BNR sa intervina, in afara cazului in care aprecierea leului este acompaniata de o stopare abrupta a ajustarii deficitului extern", estimeaza analistii Citi.

Proiectiile Citi indica un curs de schimb de 4,10 lei/euro la jumatatea acestui an, 4 lei/euro la finalul trimestrului trei si de 3,95 lei/euro la finalul acestui an.

Totusi, analistii grupului financiar mentineaza ca probabila dorinta a BNR de a reduce mai agresiv dobanda cheie in acest an ar putea influenta si cursul leului.

Citi estimeaza ca BNR va cobori dobanda de politica monetara pana la 7,25% la finalul acestui an.

De asemenea, analistii Citi subliniaza ca o implementare credibila a programului economic convenit cu FMI si Comisia Europeana va pune Romania intr-o pozitie mai buna pentru a intra in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM 2), anticamera euro, in 2012, acesta fiind obiectivul autoritatilor romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#actiuni, #ce, #citi, #criza, #financiar, #fmi, #grup, #leu , #stiri FMI