Letonia spera sa convinga FMI si UE sa renegocieze acordul

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 15:09
1428 citiri
Letonia spera sa convinga FMI si UE sa renegocieze acordul

Letonia, care se confrunta cu o grava criza economica, ar putea renegocia conditiile imprumutului pe care l-a primit de la Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si alti creditori, a declarat miercuri premierul desemnat Valdis Dombrovskis, citat de AFP.

"Dupa instalarea guvernulului vom redeschide negocierile", a declarat, pentru AFP, premierul desemnat al Letoniei. "Suntem siguri ca avem argumente in favoarea unui nou acord, pentru ca intelegerea anterioara a fost incheiata in alte circumstante", a adaugat premierul leton, fara sa dea alte detalii.

Letonia ceruse si obtinuse anul trecut ajutor financiar de 7,5 miliarde euro din partea FMI, UE si alti creditori, printre care Suedia, pentru sprijinul economiei in criza. Pentru a beneficia de acest imprumut, Letonia trebuie sa lanseze o politica de austeritate pentru a-si stapani deficitul bugetar.

Ministrii de finante din tarile membre ale UE, reuniti marti la Bruxelles, au cerut autoritatilor de la Riga sa mentina anul acesta deficitul sub 5,3% din produsul intern brut (PIB).

Dombrovskis, a carui investitura oficiala este asteptata saptamana aceasta, spera sa convinga institutiile de creditare sa accepte un deficit de 7% din PIB. Este posibil sa reducem mai mult deficitul bugetar, dar o astfel de masura ar afecta, cu siguranta, economia", a declarat premierul desemnat al Letoniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, #deficit, #fmi, #letonia, #renegociere, #ue , #stiri FMI