Letonia ramane fara recomandare de investitii

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 09:20
2373 citiri
Letonia ramane fara recomandare de investitii

Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat miercuri cu cate o treapta calificativele creditelor pe termen lung in valuta si moneda locala si ratingurile creditelor pe termen scurt in valuta pentru Estonia, Lituania si Letonia, ultima ramanand cu un calificativ fara recomandare de investitii.

Fitch plaseaza acum Letonia sub nivelul de investment grade, cu un rating 'BB+'. Ratingurile creditelor pe termen lung in valuta ale Estoniei si Lituaniei sunt acum 'BBB+', respectiv 'BBB'. Perspectivele raman negative.

Fitch a coborat de la 'A-' la 'BBB+' ratingul de credite pe termen lung in valuta al Estoniei , de la 'A' la 'A-' ratingul de credite pe termen lung in moneda locala si de la 'F1' la 'F2' ratingul de credite pe termen scurt in valuta. Plafonul de tara a fost coborat de la 'AA-' la 'A+'.

Pentru Letonia, Fitch a coborat de la 'BBB-' la 'BB+' ratingul de credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BBB-' ratingul de credite pe termen lung in moneda locala si de la 'F3' la 'B' ratingul de credite pe termen scurt in valuta.

Plafonul de tara a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'. In cazul Lituaniei, Fitch a coborat de la 'BBB+' la 'BBB' ratingul de credite pe termen lung in valuta, de la 'A-' la 'BBB+' ratingul de credite pe termen lung in moneda locala si de la 'F2' la 'F3' ratingul de credite pe termen scurt in valuta.

Plafonul de tara a fost coborat de la 'A+' la 'A'. Coborarea ratingului Letoniei reflecta deteriorarea perspectivelor economice si riscurile mari de derapaje economice, dupa acordul de 7,5 miliarde euro incheiat in decembrie cu Fondul Monetar International (FMI), cu Uniunea Europeana (UE) si cu alti creditori internationali.

Retrogradarea Estoniei si a Lituaniei reflecta, de asemenea, deteriorarea perspectivelor economice, fapt ce va accentua presiunile asupra politicilor macroeconomice.

De asemenea, indica vulnerabilitatea la evolutii negative in Letonia, unde riscurile s-au intensificat, prin intermediul a trei canale: comert, proprietatea comuna a sistemului bancar si increderea in monedele locale si in sistemul bancar.

Desi deprecierea monedei letone nu este principalul aspect accentuat de Fitch, aceasta ar putea creste presiunile asupra valutelor din Lituania si Estonia.

Fitch prevede ca economia Letoniei se va comprima cu 12% in 2009, facand mult mai dificila pentru guvern atingerea tintei de deficit bugetar de 4,7% din produsul intern brut (PIB), tinta stabilita pe baza unei comprimari economice de 5%. Fitch prevede ca deficitul bugetar s-ar putea adanci in acest an la 10% din PIB.

Dupa o perioada de boom economic, cu ritmuri de crestere ce au depasit chiar 10%, economiile celor trei state baltice sufera in prezent o recesiune severa, cea mai grava situatie fiind in Letonia, care a fost nevoita sa apeleze la un ajutor de urgenta de la FMI si CE, in schimbul acceptarii unor conditii drastice legate mai ales de reducerea cheltuielilor publice.

Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști
Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică două proiecte de ghid al solicitantului pentru programul Start-Up Nation 2024, program prin intermediul căruia...
30 de milioane de euro din PNRR pentru licee, pierduți de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Ce acuzații aduc cei care au scris proiectele de finanțare
30 de milioane de euro din PNRR pentru licee, pierduți de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Ce acuzații aduc cei care au scris proiectele de finanțare
O serie de licee românești cu profil agricol riscă să rateze investiții pe fonduri europene de 30 de milioane de euro în total, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență...
#estonia, #fitch, #investitii, #letonia, #lituania, #rating, #retrogradare , #stiri FMI