Deficitul bugetar al Letoniei va fi de peste 7% din produsul intern brut (PIB), in loc de 5% cat a cerut FMI, chiar daca reduce cheltuielile publice cu 40%, a anuntat marti guvernul de la Riga, care a precizat, pentru prima oara, ca va taia si cheltuielile sociale, relateaza Reuters.
Ministrul leton de finante, Einars Repse, a declarat ca un nivel al deficitului de 7% din PIB ar fi o buna baza de discutie cu Fondul Monetar International (FMI), care vrea ca Letonia sa isi reduca deficitul bugetar la 5% din PIB in acest an.
Repse a mentionat ca nu ar fi nicio catastrofa daca creditorii internationali ar refuza sa dea finantari suplimentare Letoniei, chiar daca acest lucru ar insemna, cel mai probabil, restrictii bugetare chiar si mai dure.
Acordul de finantare de 7,5 miliarde euro, patronat de FMI, impune Letoniei sa aiba un deficit bugetar de cel mult 5% din PIB in 2009.
"Daca taiem (cheltuielile) cu 20%, atunci deficitul bugetar ar fi de 8,5% (din PIB), o reducere cu 30% ar insemna un deficit de 8,1%, in timp ce o scadere cu 40% ar da un deficit de 7,7%", a spus Repse, dupa o sedinta de guvern.
Letonia nu a reusit sa obtina in martie a doua transa din imprumutul de la FMI, de 200 milioane euro, si se asteapta sa nu obtina nici suma prevazuta pentru iunie, de 1 miliard de euro.
In sedinta de guvern au fost discutate diverse variante de reducere a cheltuielilor inaintate de ministri, insa nu a fost luata nicio decizie.
Ministrul de finante a mai spus ca ar putea avea loc si reduceri de cheltuieli sociale, chiar daca guvernul promisese anterior ca nu se va atinge de ajutoarele de somaj sau de alocatiile pentru copii.
De asemenea, Repse a precizat ca guvernul leton se poate angaja pentru acest an sa reduca deficitul bugetar la cel mult 7% din PIB.
"Este un deficit foarte mare, dar este justificat de faptul ca economia noatra este intr-o faza negativa", a spus el, adaugand ca guvernul leton nu a avut timp sa faca reforme structurale pana acum.
"Aceasta ne da o baza buna pentru discutii. Daca discutiile nu au succes, atunci va trebui sa fim pregatiti sa ne descurcam cu propriile mijloace", a aratat ministrul.
"Nu va fi o mare catastrofa, ne vom descurca, insa va fi nevoie, desigur, de reforme chiar mai dificile si mai radicale", a adaugat el. Proiectiile de scadere a cheltuielilor iau in calcul o contractie a economiei Letoniei cu 12% in acest an.