Letonia isi propune sa adere la Zona euro in 1 ianuarie 2014

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 11:33
1255 citiri
Letonia isi propune sa adere la Zona euro in 1 ianuarie 2014

Letonia, una dintre primele tari europene care au avut nevoie de un plan de salvare in 2008, isi revine treptat si vizeaza sa adere la Zona euro in 1 ianuarie 2014, in pofida problemelor, a declarat noul presedinte al statului baltic. 

"Personal, sunt foarte optimist ca vom adera la zona euro in 1 ianuarie 2014. Este obiectivul nostru si depunem eforturi pentru a implementa acest proces", a spus Andris Berzins intr-un interviu acordat EUobserver.

El a admis ca trecerea tarii sale la moneda unica va depinde de stabilitatea acestui spatiu si si-a exprimat speranta ca aceasta stabilitate va fi atinsa pana la sfarsitul anului.

Recuperarea economica remarcabila a Letoniei, care inregistreaza in prezent o crestere de 5%, fata de o contractie de 18% in 2009, se datoreaza in special programului dur de austeritate care a insotit pachetul de salvare in valoare de 7,5 miliarde de euro acordat de UE si FMI in decembrie 2008.

Pretul il constituie, insa, rata mare a somajului - 16,2% in primul trimestru au anului 2011 - a doua ca marime din UE dupa Spania. Statisticile Uniunii arata, cu toate acestea, ca somajul inregistreaza o scadere rapida fata de anul trecut, cand a fost de 20%.

Berzins, un membru al Uniunii Verzilor si Partidului Fermierilor, a subliniat ca oamenii din zonele rurale sunt cel mai grav afectati si de aceea cere UE sa nu reduca subventiile agricole in bugetul pe urmatorii sapte ani. 

"Pentru Letonia, Politica Agricola Comuna este foarte importanta. In special platile directe la hectar, pentru a mentine rata de ocupare in zonele rurale", a afirmat el.

Letonia, tara cu 2,2 milioane de locuitori, se bazeaza pe agricultura, in conditiile in care aproape 50% din populatie traieste in zone rurale.

In ceea ce priveste situatia din Grecia, Berzins, fost manager pentru privatizari, considera ca "ar fi mai util sa se obtina raspunsuri privind cum s-a intamplat, de ce au putut sa ajunga atat de jos si nu au fost opriti mai devreme".

"Inseamna ca Banca Centrala Europeana nu a actionat in cel mai bun mod, permitand o indatorare atat de mare pentru Grecia", a adaugat el.

Din punctul sau de vedere, crearea mai multor mecanisme de control in zona euro este necesara pentru a evita un alt scenariu similar celui din Grecia.

"Liderii din zona euro au anuntat ca vor fi foarte stricti in procesul de consolidare, dar nu este cel mai usor lucru si este nevoie de timp pentru a reduce un deficit atat de mare. Letonia a reusit in timp relativ scurt, dar situatia este complicata inca si trebuie sa gasim metode pentru crestere viitoare in tara noastra" a notat el.

#letonia, #zona euro letonia, #adoptare euro letonia, #euro , #stiri FMI