Letonia accepta condita impusa de UE

Luni, 06 Iulie 2009, ora 16:32
1583 citiri
Letonia accepta condita impusa de UE

Letonia, stat grav afectat de recesiune, a acceptat conditia impusa de Bruxelles, de a mentine deficitul public sub nivelul de 10% din produsul intern brut (PIB) in 2009, pentru a beneficia de un ajutor european, a anuntat luni premierul leton, Valdis Dombrovskis, citat de AFP, preluat de NewsIn.

"Letonia este de acord cu cerinta Comisiei Europene, ca deficitul sa fie de 10% din PIB in acest an", a declarat Dombrovskis pentru postul public de radio din Letonia.

Comisia Europeana a decis joi ca Letonia, ce beneficiaza de un imprumut international pentru a face fata crizei, sa aiba ca termen anul 2012 pentru aducerea deficitului sub limita impusa de Uniunea Europeana (UE) la 3% din PIB, cerand totodata ca deficitul public sa nu depaseasca 3% in acest an.

Comisia a anuntat ca cea de-a doua transa a imprumutului acordat de UE Letoniei va fi platita "in a doua jumatate a lunii iulie".

Letonia, tara cu 2,3 milioane locuitori ce a fost grav afectata de criza, a obtinut la sfarsitul anului 2008 un imprumut de 7,7 miliarde euro, in cadrul unui program de salvare derulat de Fondul Monetar International (FMI), program la care UE a participat cu 3,1 miliarde euro.

UE a deblocat deja 1 miliard euro, insa cea de-a doua transa a fost suspendata la anuntarea, de catre Letonia, a unor noi angajamente de reducere a deficitului, la mijlocul lunii iunie.

Parlamentul leton a aprobat o serie de masuri de austeritate, in principal o reducere cu 10% a cheltuielilor bugetare.

Cu toate acestea, ministrul leton al finantelor, Einars Repse, a estimat ca deficitul ar putea atinge, in acest an, 11,6% din PIB, in ciuda reducerilor. 

#deficit, #imprumut, #letonia, #pib, #ue , #stiri FMI