Letonia a ajuns la un acord pentru deblocarea creditului acordat de FMI

Luni, 27 Iulie 2009, ora 09:42
1018 citiri
Letonia a ajuns la un acord pentru deblocarea creditului acordat de FMI

Partidele coalitiei guvernamentale din Letonia au convenit sambata sa respecte un acord cu FMI, ce prevede reducerea bugetului pentru 2010 cu 500 milioane lati (1 miliard dolari), in ciuda nemultumirilor politice care au amenintat programul, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Letonia se bazeaza pe un pachet de salvare de 7,5 miliarde dolari, acordat anul trecut de Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) pentru a evita deprecierea monedei si pentru a reduce deficitul bugetar.

Unele partide ale coalitiei aflate la conducere nu au fost multumite de pretul pe care tara trebuie sa-l plateasca.

"Sunt multumit ca partidele coalitiei au analizat aceasta problema, vitala pentru Letonia, cu o mare responsabilitate politica", a declarat premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, dupa ce coalitia a sprijinit acordul cu FMI.

Partidele trebuie sa semneze oficial acordul luni. Acesta va fi analizat ulterior de FMI, care va decide asupra urmatoarelor credite acordate Letoniei.

Detaliile exacte ale acordului nu au fost publicate, insa guvernul sustine ca intelegerea este asemanatoare celei incheiate cu UE.

Letonia, a carei moneda este fixata la euro, este una dintre cele mai mici tari din Uniunea Europeana, insa problemele sale s-au propagat in Suedia, in contextul in care bancile suedeze, in special Swedbank si SEB, inregistreaza pierderi din cauza expunerii la statele baltice.

Pietele din Europa de Est au fost, de asemenea, ingrijorate, in contextul in care investitorii s-au temut ca deprecierea latului ar provoca si deprecierea altor monede fixate la euro, din Lituania, Estonia si Bulgaria.

Letonia spera ca acordul dintre partidele coalitiei va ajuta la deblocarea unei transe de 200 milioane euro din imprumutul FMI si va face mai usoara colectarea de fonduri de la alti creditori. 

#credit, #deblocare, #fmi, #letonia , #stiri FMI