Legea pensiilor se aplica din 2011 daca proiectul va fi adoptat de Parlament pana in iunie 2010

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 18:19
6805 citiri
Legea pensiilor se aplica din 2011 daca proiectul va fi adoptat de Parlament pana in iunie 2010

Legea unitara a pensiilor se va aplica cel mai devreme de la 1 ianuarie 2011, daca actul normativ va fi adoptat de Parlament pana la sfarsitul actualei sesiuni, deoarece exista un articol in ultima forma a proiectului ce prevede ca legea se aplica la 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, informeaza NewsIn.

"Este imposibil ca Legea pensiilor sa se aplice din acest an, in conditiile in care proiectul de lege va intra in procedura parlamentara obisnuita la inceputul lunii februarie. Noi speram ca, in cel mai bun caz, proiectul sa fie adoptat de Parlament pana la sfarsitul lunii iunie si sa fie publicat in Monitorul Oficial in luna iulie", au declarat vineri, pentru NewsIn, surse ministeriale.

"In aceste conditii, Legea unitara a pensiilor se va aplica de la 1 ianuarie 2011, intrucat exista un articol in ultima forma a proiectului ce prevede ca legea se aplica la sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial", au completat sursele mentionate.

Oficialii au precizat ca oricum legea nu s-ar fi putut aplica din acest an, in conditiile in care in bugetul de stat pe 2010 nu sunt prevazute sumele necesare pentru cei care primesc pensii speciale.

"Odata cu aplicarea legii, militarii ar deveni si ei contribuabili la sistemul public de pensii si ar trebui alocate in acest sens sume de la bugetul de stat, iar aceste sume nu sunt prevazute", au afirmat sursele.

Pe de alta parte, sursele ministeriale au mentionat ca procesul de recalculare a pensiilor speciale nu a fost inca demarat, "intrucat nu se poate face acest demers pana nu avem ultima varianta a legii unitare a pensiilor, votata in Parlament".

"In acest moment exista aproximativ 170-180.000 de pensionari care provin din structurile MApN, MAI si serviciile secrete", au precizat sursele.

Totodata, din 2011 vor intra in sistemul public de pensii inca aproape 500.000 de contribuabili, care in prezent sunt platite exclusiv cu drepturi de autor sau conventii civile.

La aceata ora, ministrul Muncii, Mihai Seitan, are o intalnire cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, la care se discuta si pe tema legii unitare a pensiilor.

 

#buget, #lege, #pensii, #pensionari, #recalculare , #stiri FMI