Lagarde: SUA si Europa trebuie sa ia in calcul stimularea cresterii economice!

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 15:30
1233 citiri
Lagarde: SUA si Europa trebuie sa ia in calcul stimularea cresterii economice!

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a declarat ca Europa si Statele Unite ar trebui sa ia in calcul stimularea cresterii economice, daca situatia o permite, pentru a combate criza de incredere care afecteaza economia globala, potrivit Mediafax.

"Privind Europa, recomandam tarilor sa-si ajusteze programele de austeritate la situatia modificata si sa ia in calcul masuri de stimulare a cresterii. Daca Statele Unite lanseaza un program credibil de ajustare pe termen mediu, atunci va fi probabil loc sa se abandoneze masurile de austeritate pe termen scurt si sa fie introduse masuri de alimentare a cresterii economice", a spus Lagarde intr-un interviu publicat duminica de revista germana Der Spiegel. 

Lagarde a fost criticata la sfarsitul saptamanii trecute de europeni, dupa ce a aratat ca bancile din regiune au nevoie de recapitalizari urgente pentru a nu deraia revenirea economica fragila.

Ea a reiterat acest punct de vedere in interviul pentru Der Spiegel.

Politicienii europeni au respins in aceasta saptamana pozitia lui Lagarde si a FMI. Creditorul de la Washington estimeaza ca bancile europene au nevoie de recapitalizari de 200 miliarde euro pentru a face fata potentialelor pierderi cauzate de expunerea pe datorii de stat. 

In privinta Germaniei, cea mai mare economie europeana, Lagarde a afirmat ca finantele publice se redreseaza bine, sugerand ca guvernul este bine pozitionat pentru a putea introduce masuri de stimulare a economiei in cazul unei franari. 

"Depinde cu totul de circumstante, desigur. Daca exporturile, fundatia economiei germane, se prabusesc, guvernul poate reactiona. Daca Germania stimuleaza cererea interna, este bine si pentru economia locala si pentru tarile vecine", noteaza Lagarde.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#austeritate, #crestere economica, #criza europa, #criza sua, #fmi, #hristine lagarde, #reapitalizari , #stiri FMI