Lagarde: Grecia nu este singura, cum a fost Argentina in urma cu 10 ani

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 07:37
1013 citiri
Lagarde: Grecia nu este singura, cum a fost Argentina in urma cu 10 ani

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a reamintit ca Atena este puternic sustinuta de catre partenerii sai europeni si respins joi comparatia dintre criza actuala din Grecia si cea din urma cu 10 ani din Argentina.

"Nu se poate compara automat ceea ce s-a intamplat intr-o tara cu ceea ce este pe cale sa se intample in alta tara", a afirmat dna Lagarde, referindu-se la o comparatie intre cele doua tari.

Argentina s-a declarat in situatia de incetare de plata in 2001, cu o datorie publica de circa o suta de miliarde de dolari la incheierea unei crize economice, in timp ce ea era ajutata de FMI.

Economisti precum Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel 2001, estimeaza ca Grecia se indreapta pe aceeasi cale. Ei compara supraevaluarea euro, in comparatie cu bazele sale economice, cu cea a peso-ului argentinian din 2001, care se raporta la dolar.

"Raportarea la dolar este puternic diferita de faptul de a fi intr-o uniune monetara puternic integrata", a declarat sefa FMI, subliniind ca ceea ce este si mai important este "angajamentul foarte ferm al partenerilor europeni de a fi alaturi de orice membru al Zonei euro".

"Cred ca este un punct crucial, atat in termeni de destin colectiv cat si de analiza economica a preocuparilor privind finantarea", a conchis directoarea FMI.

#lagarde, #grecia criza, #grecia criza fmi, #lagarde grecia, #grecia , #stiri FMI