Kosovo imprumuta 110 milioane de euro de la FMI

Joi, 27 Mai 2010, ora 23:59
1137 citiri
Kosovo imprumuta 110 milioane de euro de la FMI

Fondul Monetar International a acordat un imprumut de 110 milioane euro pentru Kosovo, ceea ce va deschide calea si pentru alte subventii de sute de milioane de euro de la alte institutii, dispuse sa ajute acest teritoriu cu 1,8 milioane de locuitori a carui independenta este partial recunoscuta, potrivit Newsin.

Acordul cu FMI se refera la un imprumut de 110 milioane de euro, in conditii foarte favorabile, a declarat premierul kosovar Hashim Thaci, intr-o conferinta de presa organizata dupa intalnirea cu misiunea FMI.

Imprumutul de la FMI este un semnal ce deschide calea pentru imprumuturile promise de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, care se ridica la 210 milioane de euro pentru urmatorii trei ani. UE si Banca Mondiala conditionaseri aceste subventii de un acord cu FMI.

PIB-ul pe cap de locuitor se ridica in Kosovo la 1.760 euro. Teritoriul cu aproape doua milioane de locuitori, care si-a proclamat independenta fata de Serbia in februarie 2008, are o rata a somajului de 48% si este considerat drept una dintre cele mai sarace zone din Europa.

Kosovo a devenit in iunie anul trecut cel de-al 186-lea membru al FMI si al Bancii Mondiale. Belgradul contesta legalitatea independentei Kosovo la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), care urmeaza sa ia in curand o decizie.

Independenta Kosovo a fost recunoscuta pana in prezent de 69 de tari, printre care Statele Unite si majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene.

Romania se numara printre putinele state UE care nu au recunoscut independenta Kosovo.

Comunitatea internationala a acordat aproximativ patru miliarde de euro pentru Kosovo din 1999, cand teritoriul a trecut sub administratia ONU.

Banca Mondiala si-a exprimat recent intr-un raport ingrijorarea ca dezvoltarea economica a Kosovo s-a sprijinit in ultimii ani in principal pe subventii si ajutoare, ceea ce nu poate "reprezenta baza unei strategii economice viabile". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#kosovo, #imprumut, #fmi , #stiri FMI