Kosovo a fost admis in cadrul Bancii Mondiale

Joi, 04 Iunie 2009, ora 17:59
1150 citiri
Kosovo a fost admis in cadrul Bancii Mondiale

Kosovo a primit confirmarea din partea Bancii Mondiale ca a devenit membru al acestei institutii financiare, a declarat vineri primul ministru kosovar, Hasim Thaci, citat de AFP, precizeaza Newsin.

"Am primit astazi confirmarea din partea Bancii Mondiale privind adoptarea unei rezolutii de admitere a Kosovo in cadrul acestei organizatii", a declarat Thaci. "Este un succes pentru Kosovo, institutiile sale si cetatenii sai", a adaugat acesta, precizand ca "in cateva zile, o delegatie oficiala va pleca la Washington pentru a semna un acord de aderare la Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala.

"Prin aderarea la Banca Mondiala Kosovo castiga mult din punct de vedere al increderii investitorilor straini", a precizat Thaci.

FMI a anuntat la inceputul lunii mai ca Republica Kosovo, grav afectata de saracie, va deveni cel de-al 186-lea membru, dupa un vot favorabil al statelor membre, scrie AFP.

FMI este prima institutie internationala care a recunoscut statul Kosovo, care si-a proclamat independenta fata de Serbia la data de 17 februarie 2008.

Aceasta proclamatie de independenta a fost apoi recunoscuta de 60 de state, printre care Statele Unite ale Americii si 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Kosovo si-a prezentat oficial candidatura la FMI si Banca Mondiala in iulie 2008.

Potrivit statisticilor Bancii Mondiale, circa jumatate din populatia statului Kosovo, de aproximativ 2 milioane persoane, traieste in saracie.

Rata somajului din Kosovo este de aproximativ 40% in randul populatiei active si de 60% in randul tinerilor.

Produsul intern brut este de 1.800 dolari pe cap de locuitor, iar balanta comerciala este extrem de deficitara.

#kosovo, # bm, # fmi, # membru , #stiri FMI