Kazahstanul, analizat de FMI

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 09:44
843 citiri
Kazahstanul, analizat de FMI

Fondul Monetar International (FMI) a cerut marti Kazahstanului sa continue eforturile de restabilire a increderii in sectorul bancar si a avertizat ca masurile anticriza vor duce la deficit bugetar, pentru prima oara din 2000, scrie Reuters, informeaza NewsIn.

In raportul anual privind economia statului, FMI a atras atentia asupra rezolvarii problemelor financiare cu care se confrunta Alliance Bank, al patrulea creditor din Kazahstan.

Alliance a intrerupt in aprilie platile de rambursare a datoriilor si a anuntat deprecieri de active de 2-3 miliarde dolari din cauza imprumuturilor neperformante si altor obligatii. De asemenea, banca a anuntat ca imposibilitatea restructurarii datoriilor va duce la faliment.

De asemenea, FMI a cerut o evaluare a celor mai mari banci din tara.

In mai, Kazahstanul a avertizat ca ar putea lasa BTA sa intre in faliment, daca datoriile bancii nu vor fi restructurate. Statul a injectat 10 miliarde dolari pentru protejarea economiei de efectele crizei.

FMI estimeaza ca economia Kazahstanului va scadea cu 2% in 2009 si va reintra pe crestere in 2010, cand ar urma sa avanseze cu 2%.

Premierul Karim Masimov a spus recent ca produsul intern brut al Kazahstanului a crescut cu 3% in al doilea trimestru din 2009, comparativ cu primul.

Statul din Asia Centrala nu face publice, de obicei, datele oficiale privind produsul intern brut, raportat la trimestrul anterior. In primul trimestru din 2009, economia Kazahstanului a scazut cu 2,2%, in termeni anuali.

Guvernul estimeaza ca economia va creste cu pana la 1% in 2009, insa cei mai multi mizeaza pe o scadere.

La finele lunii iunie, ministrul economiei Bakhyt Sultanov a spus ca economia Kazahstanului ar putea scadea intre 2 si 2,5% in prima jumatate a anului acesta, revenind asupra unei prognoze anterioare mai pozitive.

Ministrul a declarat ca se asteapta la o crestere economica pozitiva abia in a doua jumatate a anului. Acesta estimeaza ca PIB-ul statului va creste per total cu pana la 1% in 2009, sau economia va stagna, fata de cresterea de 3,2% in 2008.

Kazahstanul, care este cea mai mare economie a Asiei Centrale, a cunoscut o perioada de crestere rapida pe fondul boom-ului sectoarelor petroliere si de siderurgie, intre anii 2000 si 2007, insa criza financiara a pus capat perioadei de crestere economica de doua cifre.

Oficialii sunt ingrijorati si de efectele unei recesiuni grave, ce ar putea genera o accentuare a sentimentelor anti-guvernamentale, intr-un stat care nu tolereaza astfel de atitudini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
#FMI, #Kazahstan, #analiza, #incredere, #sector, #bancar, #anticriza, #deficit , #stiri FMI