Juncker: Inspectorii UE si FMI revin in Grecia miercuri sau joi

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 07:27
1215 citiri
Juncker: Inspectorii UE si FMI revin in Grecia miercuri sau joi

Inspectorii creditorilor internationali ai Greciei vor reveni la Atena miercuri sau joi, a declarat Jean-Claude Juncker, seful ministrilor de Finante din zona euro, in Parlamentul European, transmite AFP. 

"Am inteles ca troica va reveni maine dupa-amiaza la Atena", a spus Juncker, citat de Mediafax.

Revenirea inspectorilor internationali la Atena este foarte asteptata, intrucat de ei depinde furnizarea unei noi transe de imprumut, in valoare de opt miliarde de euro, esentiala pentru evitarea intrarii in incetare de plati a tarii. Juncker a exclus ca decizia de furnizare a transei sa fie luata la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro care va avea loc luni, la Luxemburg.

"Luni, vom continua sa finisam detaliile instrumentelor stabilite la summitul din 21 iulie. Raman detaliile tehnice.

Dar este esential ca pana la jumatatea lui octombrie sa punem in practica aceste instrumente", a aratat Juncker.

El a explicat ca troica nu va avea timp pana luni sa isi redacteze raportul, sa aprofundeze analiza privind finantele publice ale Greciei. Sefii misiunii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International au plecat din Grecia la inceputul acestei luni, nemultumiti de lipsa de progrese in aplicarea planului de redresare a tarii.

Comisia Europeana a anuntat luni ca revenirea in Grecia va avea loc, dar dureaza din cauza dificultatilor autoritatilor de a pune in practica reformele structurale si planul de privatizare.

La Atena, ministrul elen de Finante Evangelos Venizelos s-a declarat increzator ca Grecia va primi la timp, in octombrie, noua transa de imprumut.

El a spus ca s-a ajuns la un acord cu troica privind bugetul pentru 2011 si cel pentru 2012, urmand sa aiba loc discutii referitoare la urmatorii doi ani. 

#juncker, # ue si fmi in grecia, # grecia inspectori, # creditori grecia , #stiri FMI