Iuscenko spune ca Ucraina nu va primi urmatoarea transa de la FMI din vina guvernului

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 13:37
968 citiri
Iuscenko spune ca Ucraina nu va primi urmatoarea transa de la FMI din vina guvernului

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat ca Ucraina nu va primi urmatoarea transa a imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI), creditor esential pentru Ucraina, sustinand ca vina apartie guvernului, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Sunt sigur ca Fondul nu va acorda a treia transa pentru Ucraina, pentru ca am ignorat complet memorandumul" din acordul de imprumut incheiat cu FMI, a afirmat Iuscenko, intr-un interviu acordat postului ucrainean de televiziune Kanal 5. Iuscenko sustine ca guvernul condus de Iulia Timosenko nu a repectat cea mai mare parte a obligatiilor luate fata de FMI. Insa presedintele ucrainean este el insusi tinta unor critici recente formulate de reprezentantul FMI in Ucraina, Ceyla Pazarbasioglu, pentru ca a promulgat, pe 30 octombrie, o noua lege ce prevede majorarea salariului minim pe economie.

Ea a cerut Kievului sa tina cont de realitate si sa nu se angajeze la cheltuieli pe care nu le poate finanta. Legea promulgata de Iuscenko majoreaza salariul minim pe economie cu 11% si venitul minim garantat cu 12% din 1 noiembrie, urmand ca acesta din urma sa creasca cu inca 18% din 1 ianuarie. Pazarbasioglu a avertizat, saptamana trecuta, ca aceste majorari sunt incompatibile cu angajamentele asumate de Ucraina in fata FMI, care i-a acordat in noiembrie 2008 un imprumut de 16,4 miliarde dolari, din care Kievul a primit deja 10,6 miliarde dolari.

Acordarea urmatoarei transe, de 3,8 miliarde dolari, era prevazuta pentru luna noiembrie. FMI considera ca aceste masuri maresc riscul unei cresteri a somajului si a inflatiei, intr-o tara aflata intr-o situatie "extrem de fragila", a mai spus oficialul. Masura a fost criticata anterior si de primul ministru Iulia Timosenko, care a afirmat ca majorarea salariului minim va plasa "o bomba atomica sub finantele tarii", in conditiile in care va majora cheltuielile cu 10 miliarde dolari.

Masura presedintelui Ucrainei a venit la inceputul campaniei pentru alegerile prezidentiale, care vor avea loc in 17 ianuarie 2010. Expertii considera ca Iuscenko nu are sanse sa fie reales, avand intre 3% si 4% din intentiile de vot in sondaje. In fruntea sondajelor se afla premierul Iulia Timosenko si liderul Partidului Regiunilor, cu orientare prorusa, Viktor Ianukovici, acesta din urma candidat si la alegerile din 2004, cand a fost invins de Iuscenko. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI, # transa, # imprumut , #stiri FMI