Italia, "fortata" sa-si reduca cheltuielile

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 10:04
1050 citiri
Italia, "fortata" sa-si reduca cheltuielile

Italia trebuie sa aplice masurile de reducere a cheltuielilor pentru a-si diminua datoria publica, informeaza NewsIn.

Apelul intervine in conditiile in care continua ingrijorarile ca Italia ar putea fi urmatoarea tara din zona euro afectata de criza datoriilor.

Intre timp, Guvernul italian spune ca avanseaza cu planurile pentru un buget de austeritate, dar FMI este de parere ca Roma ar putea fi prea optimista in privinta cresterii sale economice.

Ingrijorarile legate de sanatatea finantelor italiene a determinat scaderea principalului indice bursier la Milano, FTSE MIB, care a pierdut marti, la un moment dat, pana la 4 puncte procentuale, dar la inchidere a recuperat si a ajuns la 1,2%. Ministrul de finante al Italiei, Giulio Tremonti, propune reduceri bugetare in valoare de 48 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, scopul fiind de a reduce deficitul la zero pana in 2014 comparativ cu anul acesta, cand este de 3,9% din PIB.

De altfel, Tremonti a plecat mai devreme marti de la reuniunea ministrilor de finante de la Bruxelles, motivand ca trebuie sa lucreze la planul de austeritate. Semn ca investitorii sunt ingrijorati de situatia financiara a Italiei, dobanda pentru obligatiunile italiene pe zece ani ale Italiei a crescut luni de la 5,6% la 5,8%.

Analistii spun ca este un nivel apropiat celui de la care guvernul italian ar putea avea probleme in returnarea datoriilor.

#datorii italia, #criza, #masuri austeritate italia, #zona euro, #fmi , #stiri FMI