Italia a intrat in cea mai grava recesiune din ultimii 16 ani

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 15:17
4835 citiri
Italia a intrat in cea mai grava recesiune din ultimii 16 ani

A patra mare economie a Europei a intrat in recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut a scazut pana la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, conform unei estimari a Institutului National de Statistica (ISTAT), transmite AFP

Istat a confirmat ca, in perioada iulie-septembrie 2008, PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,5 procente comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a scaderii exporturilor si investitiilor. Este cel mai mare declin inregistrat de Italia dupa 1998. In trimestrul al doilea economia Italiei a inregistrat o crestere negativa de 0, 4 procente.

In ritm anual, trimestrul trei 2008 comparativ cu trimestrul trei 2007, PIB al Italiei s-a contractat cu 0,9 procente, a confirmat astazi Istat.

Exporturile au scazut cu 1,6 procente in trimestrul al treilea, in timp ce investitiile totale, care includ si sectorul transporturilor, s-au redus cu 1,9 procente. Institutul national de statistica a apreciat ca, si in conditiile in care, in trimestrul patru, PIB va inregistra o crestere zero, pe ansamblul anului 2008 Italia va inregistra un recul al PIB de 0,3 procente.

Luna trecuta, un oficial Istat a declarat ca economia Italiei trece in prezent prin cea mai grava recesiune de dupa 1992, an in care PIB s-a contractat timp de trei trimestre consecutive. Tot luna trecuta guvernul de la Roma a anuntat un plan de stimulare a economiei care sa contracareze recesiunea, plan ce va include si masuri de sprijinire a sectorului bancar, in valoare de pana la 12 miliarde de euro.

In ultimele sale prognoze, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a anuntat ca se astepta i in cazul Italiei la un recul al PIB de 0,4 procente in acest an si o contractie de un procent in 2009. La randul sau,Fondul Monetar International (FMI) prognozeaza un recul de 0,2 procente in 2008 si de 0,6 procente in 2009.